Carpaccio z buraka (na 2 spore talerze)
SKŁADNIKI:
– 1 opakowanie gotowanych buraków (ja kupuję gotowe z Lidla)
– 1 puszka brzoskwiń
– 3 łyżki miodu
– 1 opakowanie świeżych malin (również z Lidla)
– 1 paczka rukoli
– 1 paczka sera typu greckiego
– garść orzechów włoskich (w zależności od upodobań mniej lub więcej)
– ocet balsamiczny
WYKONANIE:
Buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu tak, aby jeden zachodził lekko na drugi, następnie rozsypać rukolę.
W międzyczasie pokroić brzoskwinie w „półksiężyce”, ułożyć na rozgrzanej patelni i polać miodem. Smażyć raz z jednej raz z drugiej strony tak, aby się skarmelizowały. Gotowe brzoskwinie ułożyć na rukoli jako kolejną warstwę. Całość posypać pokruszonym serem, malinami oraz posiekanymi orzechami. Na koniec wszystko skropić octem balsamicznym.
GOTOWE!!!
SMACZNEGO 🙂
Fot. archiwum prywatne autorki