Babka cytrynowo-kakaowa, czyli ciasto jak za dawnych lat

babka cytrynowo-kakaowa

24 listopada świętujemy Dzień Ciasta! Miłośnicy deserów czekają na niego cały rok. Z tej okazji można sobie pozwolić na pyszną dawkę słodkości. Podobno kalorie w tym wyjątkowym dniu zupełnie się nie liczą i możemy sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia!

Babka cytrynowo-kakaowa to ukochane ciasto mojego męża. Przywołuje piękne chwile z dziecięcych lat. Zawsze, kiedy odwiedzał swoją ciocię nad morzem, ta piekła dla niego właśnie to ciasto i jak często słyszę, była w tym mistrzynią. Nie łudzę się, że dorównam ciastu sprzed 30 lat, bo musiałabym zdobyć dostępne wtedy składniki. Ale już samo przywoływanie wspomnień ma w sobie coś magicznego. Poza tym, choć sama za pieczeniem nie przepadam, zapach ciasta, który długo utrzymuje się w domu, rozczula mnie i daje swojego rodzaju poczucie bezpieczeństwa. Też tak macie?

Babka cytrynowo-kakaowa to podobno jedno z najprostszych ciast, ale jak to bywa, najprostsze rzeczy zepsuć najłatwiej. Jeśli i wam coś nie wyjdzie, nic się nie przejmujcie i próbujcie dalej. Poza tym są osoby (jak moja mama), które kochają zakalce!

Wielką zaletą babki cytrynowo-kakaowej jest nie tylko smak, ale i to, że długo pozostaje świeża! Wystarczy nakryć ją ściereczką i częstować się przez dobrych kilka dni. Oczywiście jeśli domownicy pozwolą…

Składniki:

* 370 g mąki pszennej

* 3/4 kostki margaryny Kasia (lub masło)

* 4 jajka

* 5 płaskich łyżek kakao

* 250 g cukru pudru

* 1 opakowanie cukru wanilinowego

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 łyżki mleka 2%

* skórka otarta z cytryny (może też być pomarańcza)

* opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko – połowę przekładamy do drugiej miski i dodajemy kakao. Do pozostałej części dodajemy skórkę cytryny.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Żółtka miksujemy razem z margaryną, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i – jeśli się zdecydowaliśmy – to sok z cytryny. Ma powstać jednolita masa bez grudek. Łączymy ją z ubitą pianą.
  4. Połowę przygotowanej masy mieszamy z mlekiem i z wcześniej przygotowaną mąką z kakao. Drugą połowę masy mieszamy z mąką z dodatkiem cytryny.
  5. Do podłużnej blachy przekładamy ciemną, a następnie jasną masę.
  6. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (na ostatnie 10 min. zwykle zmniejszamy temperaturę do 170).
  7. Po upieczeniu ciasto powinno odpocząć 5-10 minut w piekarniku. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i studzimy.

Smacznego 🙂

fot. Sylwia Stodulska-Jurczyk

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata z wmojejszafie.pl
Agata z wmojejszafie.pl
2 lat temu

Nikt mnie nie przekona, że babka to najprostsze ciasto świata!!!! Absolutnie zawsze wychodzi mi zakalec! Niezależnie od przepisu i dokładności w odtwarzaniu go (przy babkach naprawdę się staram, bo przy innych ciastach to pełen spontan), zawsze wychodzi zbita zapieczona masa… Dam szansę temu przepisowi! Może tym razem się uda?🤔

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami