24 listopada świętujemy Dzień Ciasta! Miłośnicy deserów czekają na niego cały rok. Z tej okazji można sobie pozwolić na pyszną dawkę słodkości. Podobno kalorie w tym wyjątkowym dniu zupełnie się nie liczą i możemy sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia!
Babka cytrynowo-kakaowa to ukochane ciasto mojego męża. Przywołuje piękne chwile z dziecięcych lat. Zawsze, kiedy odwiedzał swoją ciocię nad morzem, ta piekła dla niego właśnie to ciasto i jak często słyszę, była w tym mistrzynią. Nie łudzę się, że dorównam ciastu sprzed 30 lat, bo musiałabym zdobyć dostępne wtedy składniki. Ale już samo przywoływanie wspomnień ma w sobie coś magicznego. Poza tym, choć sama za pieczeniem nie przepadam, zapach ciasta, który długo utrzymuje się w domu, rozczula mnie i daje swojego rodzaju poczucie bezpieczeństwa. Też tak macie?
Babka cytrynowo-kakaowa to podobno jedno z najprostszych ciast, ale jak to bywa, najprostsze rzeczy zepsuć najłatwiej. Jeśli i wam coś nie wyjdzie, nic się nie przejmujcie i próbujcie dalej. Poza tym są osoby (jak moja mama), które kochają zakalce!
Wielką zaletą babki cytrynowo-kakaowej jest nie tylko smak, ale i to, że długo pozostaje świeża! Wystarczy nakryć ją ściereczką i częstować się przez dobrych kilka dni. Oczywiście jeśli domownicy pozwolą…
Składniki:
* 370 g mąki pszennej
* 3/4 kostki margaryny Kasia (lub masło)
* 4 jajka
* 5 płaskich łyżek kakao
* 250 g cukru pudru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki mleka 2%
* skórka otarta z cytryny (może też być pomarańcza)
* opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko – połowę przekładamy do drugiej miski i dodajemy kakao. Do pozostałej części dodajemy skórkę cytryny.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka miksujemy razem z margaryną, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i – jeśli się zdecydowaliśmy – to sok z cytryny. Ma powstać jednolita masa bez grudek. Łączymy ją z ubitą pianą.
- Połowę przygotowanej masy mieszamy z mlekiem i z wcześniej przygotowaną mąką z kakao. Drugą połowę masy mieszamy z mąką z dodatkiem cytryny.
- Do podłużnej blachy przekładamy ciemną, a następnie jasną masę.
- Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (na ostatnie 10 min. zwykle zmniejszamy temperaturę do 170).
- Po upieczeniu ciasto powinno odpocząć 5-10 minut w piekarniku. Po wyjęciu przykrywamy ściereczką i studzimy.
Smacznego 🙂
fot. Sylwia Stodulska-Jurczyk
Nikt mnie nie przekona, że babka to najprostsze ciasto świata!!!! Absolutnie zawsze wychodzi mi zakalec! Niezależnie od przepisu i dokładności w odtwarzaniu go (przy babkach naprawdę się staram, bo przy innych ciastach to pełen spontan), zawsze wychodzi zbita zapieczona masa… Dam szansę temu przepisowi! Może tym razem się uda?🤔