Ręka do góry – kto nigdy nie podjadał nutelli prosto ze słoiczka? Nie widzę…. No właśnie, bo choć niezbyt zdrowa to uwodzi czekoladowym smakiem i słodyczą. I poprawia humor nawet po najgorszym dniu. A tiramisu z nutellą nie tylko poprawia humor – to czysta rozkosz na łyżeczce.
Co takiego jest w nutelli, że ma tylu wielbicieli? Że smak? Na pewno. I aksamitna gładkość, która z porannych naleśników robi ucztę. Byle nie za często – grożą palcem lekarze i dietetycy i dużo w tym racji. Bo choć jest w niej błonnik, żelazo i wapń to dużo więcej w niej cukru i niezdrowego tłuszczu. A to zguba dla naszej talii i zdrowia. Dlatego cieszyć się smakiem nutelli można, ważne, by robić to z umiarem.
W 2014 roku statystycy wyliczyli, że co pięć sekund na świecie sprzedaje się 2 duże słoiki nutelli. Ile sprzedaje się dziś? Pewnie więcej, bo produkujący krem koncern Ferrero to jedna z największych firm produkujących żywność. A zaczęło się bardzo skromnie.
Nutella to dziecko powojennych braków i pomysłowości Włocha, Pietro Ferrero. To właśnie cukiernik z Piemontu przygotował pierwszą nutellę. Po wojnie brakowało dosłownie wszystkiego, ale we włoskiej prowincji nie brakowało orzechów laskowych. Pietro utarł więc orzechy, dodał do nich odrobinę cennego cukru i jeszcze mniejsza odrobinę trudno dostępnego kakao. Nutella w niczym jednak nie przypominała kremu – kroiło się ją… nożem.
Syn Pietro udoskonalił przepis i z pasty stworzył krem, który znamy i kochamy do. Ja kocham ją najbardziej w niepowtarzalnym tiramisu, który łączy klasyczny włoski deser z równie włoskim czekoladowym kremem. To połączenie nasączonych kawą biszkoptów i delikatnego, orzechowo-czekoladowego kremu. A przygotowanie takiego tiramisu to po prostu pestka.

platebykate.com
zniewalające tiramisu z nutellą
Lista składników jest króciutka i oprócz tiramisu jest na niej serek mascarpone, śmietana kremówka, biszkopty i likier orzechowy. Dobrze sprawdzi się też nalewka orzechowa albo karmelowo-kawowy likier Kahula.
By przygotować tiramisu z nutellą potrzebujesz też naczynia i miksera. W moim domu doskonale sprawdza się forma do keksu, ale możesz użyć dowolnego naczynia. Wygodną opcją są pucharki, szklanki lub kokilki czyli deser w pojedynczych porcjach. Jeśli przygotowujesz jeden duży deser naczynie dokładnie wyłóż folią spożywczą albo folia aluminiową, by łatwiej wyjąć go z formy. Wszystko zajmie Ci 15 minut, reszta to chłodzenie i tego kroku absolutnie nie można pominąć.
Tiramisu z nutella musi spędzić w lodówce co najmniej 8 godzin, ale najlepiej chłodzić je całą noc. To nadaje delikatnemu kremowi idealną konsystencję i sprawia, że smaki dobrze się ze sobą połączą. I jeszcze jedna, arcyważna rzecz – tiramisu szczelnie owijamy folią, by krem nie wchłonął żadnych niepożądanych zapachów. W końcu ma smakować nutella a nie – o zgrozo – wędlinami 😉
Dla wielbicieli tiramisu mam jeszcze jedną pyszną opcję – tiramisu z zieloną herbatą, które znajdziecie na blogu.
porcja dla 8 osób
przygotowanie 15 min.
schładzanie 8 godz.
Składniki
- 300 g śmietany kremówki
- 170 g serka mascarpone
- 300 g nutelli
- 150 g biszkoptów
- 250 ml mocnej kawy
- 40 g likieru Kahula likieru orzechowego lub nalewki orzechowej
DO POSYPANIA
- kakao w proszku
- 20 g pokruszonych orzechów laskowych

platebykate.com
Sposób przygotowania
*mascarpone i nutella muszą być w temperaturze pokojowej
- Przygotuj mocną kawę i wymieszaj ją z likierem.
- Mascarpone ubij mikserem tak, by nie było grudek, następnie dodaj nutellę i wymieszaj tylko do połączenia. Śmietanę ubij na miękką pianę. Partiami dodawaj śmietankę do mascarpone i delikatnie mieszaj.
- Biszkopty po kolei zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz przygotować tiramisu. Na wierzch nałóż około połowę kremu z nutellą i równo rozprowadź go po ciastkach.
- Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w mieszance kawy i bardzo delikatnie dociśnij szpatułką. Na ciastkach rozsmaruj drugą połowę kremu.
- Szczelnie owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Pożeram zdjęcia oczami 🙂 Kocham tiramisu!