Tiramisu z nutellą

tiramisu z nutellą

Ręka do góry – kto nigdy nie podjadał nutelli prosto ze słoiczka? Nie widzę…. No właśnie, bo choć niezbyt zdrowa to uwodzi czekoladowym smakiem i słodyczą. I poprawia humor nawet po najgorszym dniu. A tiramisu z nutellą nie tylko poprawia humor – to czysta rozkosz na łyżeczce.

Co takiego jest w nutelli, że ma tylu wielbicieli? Że smak? Na pewno. I aksamitna gładkość, która z porannych naleśników robi ucztę. Byle nie za często – grożą palcem lekarze i dietetycy i dużo w tym racji. Bo choć jest w niej błonnik, żelazo i wapń to dużo więcej w niej cukru i niezdrowego tłuszczu. A to zguba dla naszej talii i zdrowia. Dlatego cieszyć się smakiem nutelli można, ważne, by robić to z umiarem.

W 2014 roku statystycy wyliczyli, że co pięć sekund na świecie sprzedaje się 2 duże słoiki nutelli. Ile sprzedaje się dziś? Pewnie więcej, bo produkujący krem koncern Ferrero to jedna z największych firm produkujących żywność. A zaczęło się bardzo skromnie.

Nutella to dziecko powojennych braków i pomysłowości Włocha, Pietro Ferrero. To właśnie cukiernik z Piemontu przygotował pierwszą nutellę. Po wojnie brakowało dosłownie wszystkiego, ale we włoskiej prowincji nie brakowało orzechów laskowych. Pietro utarł więc orzechy, dodał do nich odrobinę cennego cukru i jeszcze mniejsza odrobinę trudno dostępnego kakao. Nutella w niczym jednak nie przypominała kremu – kroiło się ją… nożem.

Syn Pietro udoskonalił przepis i z pasty stworzył krem, który znamy i kochamy do. Ja kocham ją najbardziej w niepowtarzalnym tiramisu, który łączy klasyczny włoski deser z równie włoskim czekoladowym kremem. To połączenie nasączonych kawą biszkoptów i delikatnego, orzechowo-czekoladowego kremu. A przygotowanie takiego tiramisu to po prostu pestka.

tiramisu z nutellą
fot. Kasia Nowicka
platebykate.com

zniewalające tiramisu z nutellą

Lista składników jest króciutka i oprócz tiramisu jest na niej serek mascarpone, śmietana kremówka, biszkopty i likier orzechowy. Dobrze sprawdzi się też nalewka orzechowa albo karmelowo-kawowy likier Kahula.

By przygotować tiramisu z nutellą  potrzebujesz też naczynia i miksera. W moim domu doskonale sprawdza się forma do keksu, ale możesz użyć dowolnego naczynia. Wygodną opcją  są pucharki, szklanki lub kokilki czyli deser w pojedynczych porcjach. Jeśli przygotowujesz jeden duży deser naczynie dokładnie wyłóż folią spożywczą albo folia aluminiową, by łatwiej wyjąć go z formy.  Wszystko zajmie Ci 15 minut, reszta to chłodzenie i tego kroku absolutnie nie można pominąć.

Tiramisu z nutella musi spędzić w lodówce co najmniej 8 godzin, ale najlepiej chłodzić je całą noc. To nadaje delikatnemu kremowi idealną konsystencję i sprawia, że smaki dobrze się ze sobą połączą. I jeszcze jedna, arcyważna rzecz – tiramisu  szczelnie owijamy folią, by krem nie wchłonął żadnych niepożądanych zapachów. W końcu ma smakować nutella a nie  – o zgrozo – wędlinami 😉

Dla wielbicieli tiramisu mam jeszcze jedną pyszną opcję – tiramisu z zieloną herbatą, które znajdziecie na blogu.

porcja dla 8 osób

przygotowanie 15 min.

schładzanie 8 godz.

Składniki

  • 300 g śmietany kremówki
  • 170 g serka mascarpone
  • 300 g nutelli
  • 150 g biszkoptów
  • 250 ml mocnej kawy
  • 40 g likieru Kahula likieru orzechowego lub nalewki orzechowej

DO POSYPANIA

  • kakao w proszku
  • 20 g pokruszonych orzechów laskowych
tiramisu z nutellą
fot. Kasia Nowicka
platebykate.com

Sposób przygotowania

*mascarpone i nutella muszą być w temperaturze pokojowej

  1. Przygotuj mocną kawę i wymieszaj ją z likierem.
  2. Mascarpone ubij mikserem tak, by nie było grudek, następnie dodaj nutellę i wymieszaj tylko do połączenia. Śmietanę ubij na miękką pianę. Partiami dodawaj śmietankę do mascarpone i delikatnie mieszaj.
  3. Biszkopty po kolei zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz przygotować tiramisu. Na wierzch nałóż około połowę kremu z nutellą i równo rozprowadź go po ciastkach.
  4. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w mieszance kawy i bardzo delikatnie dociśnij szpatułką. Na ciastkach rozsmaruj drugą połowę kremu.
  5. Szczelnie owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
Sandra
2 lat temu

Pożeram zdjęcia oczami 🙂 Kocham tiramisu!

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami