Nastrojowe fikanie, czyli trochę o kuchni skandynawskiej

kanapka zdrowy posiłek

Początek stycznia, a za oknem — śpiew ptaków i rozkwitające kwiaty… Choć wiem, że mało kto lubi mrozy, osobiście przepadam za prawdziwą zimą. Żaden drogeryjny róż nie nadaje tak pięknego koloru na policzkach jak chłodne powietrze. Puchowa pierzyna cieszy oko, a księżyc świeci najjaśniej ze wszystkich pór roku. Chciałabym przekazać wam to uczucie komfortu ciepłych swetrów i gorącej herbaty, przybliżając nieco kuchnię skandynawską.

Tysiące lat tradycji

Opiera się ona na tysiącach lat tradycji zbieractwa i współpracy z naturą, często srogą i bezwzględną, jak to klimat nordycki. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet, zaraz obok śródziemnomorskiej i japońskiej. Można rozdzielić ją na kuchnie poszczególnych krajów półwyspu — norweską, szwedzką i finlandzką (czasem zaliczana również duńska). Natomiast wszystkie łączy wspólny mianownik — produkty sezonowe zawierające mało cukru i dużo witamin.

Podstawowe zasady, kultywowane przez mieszkańców Północy

  • Ciemne pieczywo: jest ono wypiekane najczęściej z mąki żytniej (czasem pszennej lub zmieszanej) razowej, co gwarantuje większą zawartość błonnika i minerałów, niż w pieczywie jasnym. Jest to również dobry wybór dla cukrzyków, jako że ma niski indeks glikemiczny.
  • Owoce morza: nie od dziś wiadomo, że ryby to najbogatsze źródło kwasów omega 3 w diecie (wegańskim zamiennikiem są algi morskie oraz wszelkie produkty z lnu), a najwięcej ich znajdziemy w mięsie łososia, pstrąga i śledzia. W Skandynawii są jedzone pod każdą postacią, najczęściej wędzone, suszone i kiszone. Często podawane są też krewetki, przegrzebki, ostrygi i kraby.
  • Mięso: spożywa się głównie kozinę, baraninę, wieprzowinę, dziczyznę, a nawet mięso renifera. Są to kraje z najmniejszym odsetkiem spożycia drobiu, w porównaniu do europejskich sąsiadów.
  • Warzywa i owoce: w tej kategorii kuchnia nordycka nie różni się znacznie od polskich stołów: znajdziemy tu licznie występujące ziemniaki, kapustę, marchew, buraki i warzywa strączkowe. Z owoców spotkamy jabłka, śliwki, orzechy i wszelkie nasiona.
  • Nabiał: niemal wyłącznie niskotłuszczowy — czas pożegnać się z serami żółtymi i śmietaną, a zapoznać się z maślanką i kefirem.

Nie tylko to co jemy ma znaczenie

Oprócz składników potraw, dla Skandynawów niezwykle ważna jest atmosfera podczas jedzenia. Popularna jest filozofia hygge, co w dosłownym tłumaczeniu z języka duńskiego słowo to oznacza wygodę, przytulność. Nie bez powodu wspomniałam na początku ciepło i pozytywne skojarzenia, gdyż tak właśnie tworzy się idealny posiłek — z bliskimi ludźmi, na wygodnym krześle, w nastrojowym świetle. Hygge może być rozszerzone poza stół jadalny, kluczem jest znajdowanie spokoju i komfortu w przeciętnych zadaniach dnia codziennego.

Kolejnym obyczajem jest fińska fika, czyli chwila przerwy od codziennego chaosu. Jest to moment, w którym Finowie (i nie tylko) zasiadają, aby w spokoju popijać kawę i delektować się słodkością na talerzu. Najbardziej znanym słodkim przysmakiem skandynawskiego półwyspu są szwedzkie bułeczki cynamonowe — kanelbulle. Chcąc spróbować takiego przysmaku, nie trzeba daleko szukać, wystarczy udać się do najbliższej Ikei 🙂 Zachęcam jednak do własnoręcznego podjęcia się przyrządzenia skandynawskich przepisów, gdyż są one ciekawym urozmaiceniem codzienności, a dodatkowo zapewniają zdrowsze i dłuższe życie.

Tekst napisany w inspiracji serią Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek Tradycje kulinarne o Finlandii, Norwegii i Szwecji.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami