Jabłka pod kruszonką

Szarlotka w wersji express. Bez wysiłku, bez zagniatania i z gwarancją, że się uda. Pachnące cynamonem jabłka, pełne słodyczy i nut korzennych przypraw, pod chrupiącą migdałową pierzynką. Jabłka pod kruszonką to deser idealny, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego i musisz to dostać natychmiast.

Musi się udać!

Tu nie ma ryzyka zakalca. Ani długiej listy składników. Nie potrzebujesz skomplikowanych kuchennych sprzętów ani profesjonalnych umiejętności. A nawet profesjonalistom czasami prosty i pewny przepis potrafi spłatać figla, prawda? Jabłka pod kruszonką to deser z poziomem ryzyka zero. Udaje się po prostu zawsze.

Pierwsze na liście składników są oczywiście jabłka. Mogą być deserowe, te, które akurat masz w domu. Najlepsze są lekko kwaskowe ,albo winne, ale tak naprawdę sprawdzą się każde. Do tych słodkich dodaj mniej cukru niż w przepisie, do kwaśnych — cukru dodaj trochę więcej. Deser uszlachetnią rodzynki, suszona żurawina albo śliwki. Do jabłek możesz dodać też mrożonych malin lub owoców sezonowych, które lubisz. To deser, który znakomicie nadaje się do eksperymentów.

Kruszonka idealna

Drugi składnik to kruszonka. Ta idealna powinna być chrupiąca, ale lekka. Zrobienie kruszonki to pestka, ale żeby jabłka pod kruszonką smakowały naprawdę dobrze, warto pamiętać o kilku drobiazgach. Podstawa to zimne masło, które da deserowi chrupkość i sprawi, że będzie on kusząco pachnieć.

Do zimnego masła dodajemy mąkę i cukier. Mąka — pierwsza lepsza pszenna z kuchennej szafki. Z cukrem jest podobnie — biały kryształ lub trzcinowy. Cukrowi pudrowi mówimy zdecydowane nie.

A teraz mój sekretny składnik — migdały. Siekamy je z grubsza i dodajemy do kruszonki. Będą nie tylko cudownie chrupać pod zębami, ale dodadzą deserowi marcepanowych aromatów. Wszystko szybko zagniatamy palcami, tworząc drobne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę można przesypać do szczelnego pojemnika i zamrozić. I użyć wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Jabłka pod kruszonką piekę zwykle w małych naczyniach do zapiekania — dla każdego domownika jeden deser. Ale gdy dopada mnie lenistwo, robię jabłka pod kruszonką w większym naczyniu do zapiekania. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Albo po prostu ze szklanką mleka.

PS. Jeśli masz więcej czasu albo chcesz zachwycić gości naprawdę efektownym wypiekiem, wypróbuj koniecznie moją tartę z jabłkami i słonym karmelem. Przepis znajdziesz na mojej stronie.

Jabłka pod kruszonką

Przygotowanie 30 min.

Pieczenie 25 min.

Składniki:

Jabłka

  • 800 g jabłek 4 sztuki
  • 1 łyżka cukru
  • 15 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 2 łyżki rumu
  • opcjonalnie 2 łyżki rodzynek

Migdałowa kruszonka

  • 100 g mąki 75 g masła
  • 50 g cukru lub cukru brązowego
  • 50 g migdałów

Sposób przygotowania

Migdałowa kruszonka
Migdały posiekaj, włóż do miski, dodaj mąkę cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierając je palcami z suchymi składnikami, przygotuj kruszonkę.

Jabłka
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, imbirem i pozostałymi przyprawami, które lubisz. i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone jabłka i – jeśli go używasz – wlej rum. Wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 5- 7 minut. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Jabłka przełóż do foremek i przykryj równomiernie kruszonką. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 lat temu

Moje kubki smakowe tańczą kankana hihi 🙂

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami