Szarlotka w wersji express. Bez wysiłku, bez zagniatania i z gwarancją, że się uda. Pachnące cynamonem jabłka, pełne słodyczy i nut korzennych przypraw, pod chrupiącą migdałową pierzynką. Jabłka pod kruszonką to deser idealny, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego i musisz to dostać natychmiast.
Musi się udać!
Tu nie ma ryzyka zakalca. Ani długiej listy składników. Nie potrzebujesz skomplikowanych kuchennych sprzętów ani profesjonalnych umiejętności. A nawet profesjonalistom czasami prosty i pewny przepis potrafi spłatać figla, prawda? Jabłka pod kruszonką to deser z poziomem ryzyka zero. Udaje się po prostu zawsze.
Pierwsze na liście składników są oczywiście jabłka. Mogą być deserowe, te, które akurat masz w domu. Najlepsze są lekko kwaskowe ,albo winne, ale tak naprawdę sprawdzą się każde. Do tych słodkich dodaj mniej cukru niż w przepisie, do kwaśnych — cukru dodaj trochę więcej. Deser uszlachetnią rodzynki, suszona żurawina albo śliwki. Do jabłek możesz dodać też mrożonych malin lub owoców sezonowych, które lubisz. To deser, który znakomicie nadaje się do eksperymentów.
Kruszonka idealna
Drugi składnik to kruszonka. Ta idealna powinna być chrupiąca, ale lekka. Zrobienie kruszonki to pestka, ale żeby jabłka pod kruszonką smakowały naprawdę dobrze, warto pamiętać o kilku drobiazgach. Podstawa to zimne masło, które da deserowi chrupkość i sprawi, że będzie on kusząco pachnieć.
Do zimnego masła dodajemy mąkę i cukier. Mąka — pierwsza lepsza pszenna z kuchennej szafki. Z cukrem jest podobnie — biały kryształ lub trzcinowy. Cukrowi pudrowi mówimy zdecydowane nie.
A teraz mój sekretny składnik — migdały. Siekamy je z grubsza i dodajemy do kruszonki. Będą nie tylko cudownie chrupać pod zębami, ale dodadzą deserowi marcepanowych aromatów. Wszystko szybko zagniatamy palcami, tworząc drobne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę można przesypać do szczelnego pojemnika i zamrozić. I użyć wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Jabłka pod kruszonką piekę zwykle w małych naczyniach do zapiekania — dla każdego domownika jeden deser. Ale gdy dopada mnie lenistwo, robię jabłka pod kruszonką w większym naczyniu do zapiekania. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Albo po prostu ze szklanką mleka.
PS. Jeśli masz więcej czasu albo chcesz zachwycić gości naprawdę efektownym wypiekiem, wypróbuj koniecznie moją tartę z jabłkami i słonym karmelem. Przepis znajdziesz na mojej stronie.
Jabłka pod kruszonką
Przygotowanie 30 min.
Pieczenie 25 min.
Składniki:
Jabłka
- 800 g jabłek 4 sztuki
- 1 łyżka cukru
- 15 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 2 łyżki rumu
- opcjonalnie 2 łyżki rodzynek
Migdałowa kruszonka
- 100 g mąki 75 g masła
- 50 g cukru lub cukru brązowego
- 50 g migdałów
Sposób przygotowania
Migdałowa kruszonka
Migdały posiekaj, włóż do miski, dodaj mąkę cukier i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierając je palcami z suchymi składnikami, przygotuj kruszonkę.
Jabłka
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, imbirem i pozostałymi przyprawami, które lubisz. i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone jabłka i – jeśli go używasz – wlej rum. Wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 5- 7 minut. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Jabłka przełóż do foremek i przykryj równomiernie kruszonką. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Moje kubki smakowe tańczą kankana hihi 🙂