Dostojny Francuz w formie przystawki, która uwiedzie gości i domowników: rozpustny, gorący i rozkosznie się ciągnący. Pieczony camembert to pyszny sposób na karnawałowe szaleństwo. Zwłaszcza w towarzystwie miodu i orzechów.
Jego książęca mość camembert
Najbardziej francuski z francuskich serów. Młodszy brat słynnego sera brie, z którym od lat toczy wojnę o podniebienia smakoszy na całym świecie. Na słowie camembert uczniowie ćwiczą francuskie r, od niego smakosze stawiają często pierwsze kroki w krainie serów.
Nie byłoby jednak ani słynnego sera, ani pieczonego camemberta gdyby nie… Rewolucja Francuska. Na gilotynę albo pod katowskie topory równie często co arystokraci, trafiali duchowni. Mnisi, uciekając przed śmiercią, zabierali ze sobą receptury na przysmaki, od wieków ukrywane w klasztornych kuchniach. Tak do wioski Camembert trafił Jean-Charles Bonvouste, benedyktyn z Brie.
Dziś, do wioski, w której ukrył się mnich, pielgrzymują turyści i słuchają opowieści o chłopce Marii Harel, której mnich zostawił przepis na wyjątkowo dobry ser. Recepturę udoskonaliła jej córka, a jej wnuk uczynił z produkowanego przez rodzinę sera arcydzieło. W serze camembert zakochał się sam Napoleon III. To właśnie cesarz zarządził, by ser otrzymał nazwę wioski i poprosił, by dostarczać go do jego letniej rezydencji.
Rozkosz dla podniebienia, czyli pieczony camembert
Pieczony camembert z miodem i orzechami to przepis, który sprawia, że każdy może poczuć się jak cesarz. Albo jak król. W dodatku przygotowanie pysznego sera nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy włożyć ser do… koszyka na zakupy. Potrzebujesz jeszcze 20 minut i rozgrzanego piekarnika. Prościutkie, prawda?
Pieczony camembert świetnie czuje się w towarzystwie miodu i — jak większość serów — doskonale smakuje z orzechami włoskimi. Jeśli masz w spiżarni miód lawendowy, to pieczony camembert jest świetną okazją, by go użyć. Do tego odrobina czosnku i rozmaryn. Pieczony camembert najlepiej smakuje z prostymi grzankami z bagietki. I kieliszkiem wina oczywiście.
PIECZONY CAMEMBERT Z MIODEM I ORZECHAMI
Porcja: dla 2 osób
Przygotowanie: 10 min.
pieczenie: 15 min.
Składniki
● 200 g sera camembert (1 krążek)
● 1 ząbek czosnku
● 20 g orzechów pekan lub włoskich
● 2 łyżki płynnego miodu
DO PODANIA
● grzanki z bagietki
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Czosnek drobniutko posiekaj. Z grubsza posiekaj też orzechy.
2. Ser wyjmij z opakowania i przenieś do naczynia do zapiekania. Ostrym nożem natnij skórkę z wierzchu.
3. Posyp ser czosnkiem i polej miodem. Następnie posyp orzechami.
4. Piecz 12-16 minut. Podawaj gorący z grzankami z bagietki lub chleba.