Pieczony camembert

Dostojny Francuz w formie przystawki, która uwiedzie gości i domowników: rozpustny, gorący i rozkosznie się ciągnący. Pieczony camembert to pyszny sposób na karnawałowe szaleństwo. Zwłaszcza w towarzystwie miodu i orzechów.

Jego książęca mość camembert

Najbardziej francuski z francuskich serów. Młodszy brat słynnego sera brie, z którym od lat toczy wojnę o podniebienia smakoszy na całym świecie. Na słowie camembert uczniowie ćwiczą francuskie r, od niego smakosze stawiają często pierwsze kroki w krainie serów.

Nie byłoby jednak ani słynnego sera, ani pieczonego camemberta gdyby nie… Rewolucja Francuska. Na gilotynę albo pod katowskie topory równie często co arystokraci, trafiali duchowni. Mnisi, uciekając przed śmiercią, zabierali ze sobą receptury na przysmaki, od wieków ukrywane w klasztornych kuchniach. Tak do wioski Camembert trafił Jean-Charles Bonvouste, benedyktyn z Brie.

Dziś, do wioski, w której ukrył się mnich, pielgrzymują turyści i słuchają opowieści o chłopce Marii Harel, której mnich zostawił przepis na wyjątkowo dobry ser. Recepturę udoskonaliła jej córka, a jej wnuk uczynił z produkowanego przez rodzinę sera arcydzieło. W serze camembert zakochał się sam Napoleon III. To właśnie cesarz zarządził, by ser otrzymał nazwę wioski i poprosił, by dostarczać go do jego letniej rezydencji.

Rozkosz dla podniebienia, czyli pieczony camembert

Pieczony camembert z miodem i orzechami to przepis, który sprawia, że każdy może poczuć się jak cesarz. Albo jak król. W dodatku przygotowanie pysznego sera nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy włożyć ser do… koszyka na zakupy. Potrzebujesz jeszcze 20 minut i rozgrzanego piekarnika. Prościutkie, prawda?

Pieczony camembert świetnie czuje się w towarzystwie miodu i — jak większość serów — doskonale smakuje z orzechami włoskimi. Jeśli masz w spiżarni miód lawendowy, to pieczony camembert jest świetną okazją, by go użyć. Do tego odrobina czosnku i rozmaryn. Pieczony camembert najlepiej smakuje z prostymi grzankami z bagietki. I kieliszkiem wina oczywiście.

PIECZONY CAMEMBERT Z MIODEM I ORZECHAMI

Porcja: dla 2 osób

Przygotowanie: 10 min.

pieczenie: 15 min.

Składniki

● 200 g sera camembert (1 krążek)

● 1 ząbek czosnku

● 20 g orzechów pekan lub włoskich

● 2 łyżki płynnego miodu

DO PODANIA

● grzanki z bagietki

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Czosnek drobniutko posiekaj. Z grubsza posiekaj też orzechy.

2. Ser wyjmij z opakowania i przenieś do naczynia do zapiekania. Ostrym nożem natnij skórkę z wierzchu.

3. Posyp ser czosnkiem i polej miodem. Następnie posyp orzechami.

4. Piecz 12-16 minut. Podawaj gorący z grzankami z bagietki lub chleba.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami