Chrupiące tosty śniadaniowe z mozzarellą

fot. Sylwia Stodulska-Jurczyk

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia? Dla mnie zdecydowanie, ale głównie w weekendy, kiedy nigdzie się nie spieszę i mogę zjeść coś innego niż w środku tygodnia. Uwielbiam te niespieszne poranki, kiedy krzątamy się wszyscy w piżamach, a w domu unosi się zapach kawy.

Moja rodzina uwielbia tosty, które najczęściej jemy właśnie w weekendy. Wymyślamy ich różne wersje, bo to danie daje sporo możliwości. Można dzięki nim posprzątać lodówkę, bo upchnąć w pieczywie i podpiec można naprawdę wiele pysznych składników.

Święto tosta

Nie miałam wątpliwości, że kanapki na ciepło doczekają się swojego święta! Już od 2014 r. Dzień Tosta obchodzimy w ostatni czwartek lutego, dlatego w tym roku wypada 23 lutego. To sympatyczne święto zostało zainicjowane przez stowarzyszenie piekarnicze The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, które stara się promować sztukę wytwarzania pieczywa.

Tosty nie są tylko śniadaniowym przysmakiem, a ich wariacji jest tak wiele, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.  

Przepis na tosty z mozzarellą i bekonem

Składniki (1 porcja):

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 4 plastry mozzarelli
  • 3 plastry bekonu (możesz go pominąć)
  • 2 suszone pomidory (z olejem)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść kruszonej chili jalapeno
  • łyżka prażonej cebulki
  • sól i pieprzem
fot. Sylwia Stodulska-Jurczyk

 

Przygotowanie:

  1. Kromkę pieczywa tostowego smarujemy oliwą. Dodajemy nieco świeżo mielonej soli i pieprzu.
  2. Pomidory kroimy w paski i kładziemy na kromce. Następnie dodajemy plastry mozzarelli.
  3. Posypujemy kruszoną jalapeno.
  4. Plastry bekonu podsmażamy na suchej patelni, aby zrobiły się chrupiące. Umieszczamy na chwilkę na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na kanapkę.
  5.  Całość nakrywamy drugą kromką pieczywa.
  6.  Tosty zapiekamy na grillu elektrycznym (góra – dół) lub w tradycyjnym tosterze.

Tosty zjadamy z dodatkiem keczupu, majonezu lub sosu sweet chili. Ale solo też będą pyszne! 

I pamiętajcie, tosty zawsze kroimy w trójkąty. Nie wiem, dlaczego, ale wtedy smakują zdecydowanie najlepiej! 🙂 Ciekawe, czy macie podobne spostrzeżenia.  

Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl

Smacznego świętowania Dnia Tosta!

 

 

 

 

 

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok temu

Miam miam. Fajowy, zdrowy i smaczny sposób na wspólne rodzinne posiłki. I najważniejsze by wyszły trójkąty tostowe. Konsumując tościka jest też klimat na wspólne pogaduchy i pobycie sobie razem tak bez pospiechu.

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami