Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia? Dla mnie zdecydowanie, ale głównie w weekendy, kiedy nigdzie się nie spieszę i mogę zjeść coś innego niż w środku tygodnia. Uwielbiam te niespieszne poranki, kiedy krzątamy się wszyscy w piżamach, a w domu unosi się zapach kawy.
Moja rodzina uwielbia tosty, które najczęściej jemy właśnie w weekendy. Wymyślamy ich różne wersje, bo to danie daje sporo możliwości. Można dzięki nim posprzątać lodówkę, bo upchnąć w pieczywie i podpiec można naprawdę wiele pysznych składników.
Święto tosta
Nie miałam wątpliwości, że kanapki na ciepło doczekają się swojego święta! Już od 2014 r. Dzień Tosta obchodzimy w ostatni czwartek lutego, dlatego w tym roku wypada 23 lutego. To sympatyczne święto zostało zainicjowane przez stowarzyszenie piekarnicze The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, które stara się promować sztukę wytwarzania pieczywa.
Tosty nie są tylko śniadaniowym przysmakiem, a ich wariacji jest tak wiele, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Przepis na tosty z mozzarellą i bekonem
Składniki (1 porcja):
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 4 plastry mozzarelli
- 3 plastry bekonu (możesz go pominąć)
- 2 suszone pomidory (z olejem)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- garść kruszonej chili jalapeno
- łyżka prażonej cebulki
- sól i pieprzem

Przygotowanie:
- Kromkę pieczywa tostowego smarujemy oliwą. Dodajemy nieco świeżo mielonej soli i pieprzu.
- Pomidory kroimy w paski i kładziemy na kromce. Następnie dodajemy plastry mozzarelli.
- Posypujemy kruszoną jalapeno.
- Plastry bekonu podsmażamy na suchej patelni, aby zrobiły się chrupiące. Umieszczamy na chwilkę na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na kanapkę.
- Całość nakrywamy drugą kromką pieczywa.
- Tosty zapiekamy na grillu elektrycznym (góra – dół) lub w tradycyjnym tosterze.
Tosty zjadamy z dodatkiem keczupu, majonezu lub sosu sweet chili. Ale solo też będą pyszne!
I pamiętajcie, tosty zawsze kroimy w trójkąty. Nie wiem, dlaczego, ale wtedy smakują zdecydowanie najlepiej! 🙂 Ciekawe, czy macie podobne spostrzeżenia.
Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl
Smacznego świętowania Dnia Tosta!
Miam miam. Fajowy, zdrowy i smaczny sposób na wspólne rodzinne posiłki. I najważniejsze by wyszły trójkąty tostowe. Konsumując tościka jest też klimat na wspólne pogaduchy i pobycie sobie razem tak bez pospiechu.