Zupa — lekarstwo. Pełna antyoksydantów, błonnika i wapnia. Działa jak naturalny antybiotyk, przedłuża życie i dba o urodę. A do tego jest pyszna — pełna umami, ale delikatna. Zupa miso. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor. Spróbujecie?
Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni
W poprzednim wcieleniu musiałam być Japonką, bo do kuchni z Kraju Kwitnącej Wiśni mam ogromna słabość. Dam się zabić za porządny ramen, kocham sushi i bento. Są nie tylko pyszne, ale i pięknie podane, bo w japońskiej kuchni ważny jest nie tylko smak, ale i forma.
Można pozazdrościć Japończykom kuchni, a jeszcze bardziej — długowieczności. I tu znów wracamy do kuchni, bo długowieczność mieszkańcy Japonii zawdzięczają… diecie. Dużo ryb, warzyw, mało mięsa, za to sporo soi. I ona — zupa z pasty z fermentowanej soi, czyli miso.
Na stołach w Kraju Kwitnącej Wiśni pojawia się dosłownie codziennie, na śniadanie albo jako wstęp do innych posiłków. Jest delikatna w smaku, lekko słona i odżywcza. Wieloletnie badania udowodniły, że potrawy z pastą miso przedłużają życie, działają jak antybiotyk i… odchudzają, bo są lekkostrawne i pełne błonnika. Jest w niej sporo białka, antyoksydantów i dobroczynnych bakterii. Świetnie sprawdza się w czasie przeziębienia lub infekcji. Wzmacnia kości, odtruwa organizm i poprawia trawienie. Nieźle, prawda?
Miso – zupa zdrowia i urody
Zupa miso to najzdrowsza zupa instant, jaką można zrobić. Przygotowanie prostej zupy zajmuje kwadrans. Pastę mieszamy z lekko przestudzonym wrzątkiem lub wywarem, dodajemy tofu, posiekaną szalotkę, glony i gotowe. I tu rzecz najważniejsza — zupy nie gotujemy i nie odgrzewamy! Miso to biologicznie aktywna, żywa żywność, podobnie jak jogurt. Gotowanie niszczy niektóre z jego pożytecznych bakterii. Dlatego przygotowujemy jej tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść.
Pastę miso coraz łatwiej kupić w supermarketach, a nawet dyskontach. Szukajcie jej w pobliżu azjatyckich produktów, składników do sushi lub po prostu w sklepach z żywnością orientalną.
Najbardziej popularna wersja zupy miso to miseczka tofu z glonami i posiekanym szczypiorkiem. Ale prawdziwy sztos to miso z grzybami. Używam do niej pieczarek, shitake, boczniaków i grzybów shimeji. Przygotowuję na esencjonalnym warzywnym wywarze. Czasami wzbogacam zupę pokrojonym w kostkę tofu. Do zupy miso pasuje też ugotowana w bulionie pierś z kurczaka.
PS. Koniecznie wypróbuj też mojego łososia w paście miso i pysznego bakłażana.
ZUPA MISO Z GRZYBAMI
Porcja: dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godz.
Moczenie grzybów: 12 godz.
Składniki
WYWAR WARZYWNO-GRZYBOWY
- 6 suszonych grzybów shitake
- 2 cebule dymki
- 5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 15 cm kawałek białej części pora
- 1,5 litra wody
ZUPA MISO Z GRZYBAMI
- 4 szklanki wywaru warzywno-grzybowego lub wody
- 6 łyżek pasty miso
- 200 g pieczarek
- 1 opakowanie grzybów shimeji
- 6 grzybów shitake z wywaru
- 100 g boczniaków
- garść wodorostów wakame
- 2 cebule dymki lub szczypiorek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka bulionu dashi opcjonalnie
Sposób przygotowania
WYWAR WARZYWNO-GRZYBOWY
- Suszone grzyby shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin, najlepiej na noc.
- Marchewki obierz, włóż do garnka razem z grzybami i wodą pozostałą po moczeniu. Dodaj dymki, pora, plasterki imbiru i przekrojone na połówki ząbki czosnku. Wlej wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny.
- Wyłów z wywaru grzyby shitake i odłóż do zupy miso. Wywar dokładnie przecedź przez sitko.
ZUPA MISO Z GRZYBAMI
- Dymkę lub szczypiorek pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki, boczniki i ugotowane w wywarze shitake w cienkie paseczki, grzyby shimeji odetnij od podstawy.
- Wywar (lub wodę) zagotuj, dodaj grzyby i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut, by grzyby stały się miękkie.
- Dodaj glony wakame i gotuj kolejne 5 minut. Jeśli przygotowujesz wersję z tofu pokrój je w kostkę i dodaj razem z wakame.
- Gdy będziesz gotowa/y do podania zupy dodaj szalotki, bulion dashi i zdejmij garnek z zupą z ognia.
- W małej misce wymieszaj miso z 1/4 szklanki gorącego bulionu i sosem sojowym, aby uzyskać pastę. Dodaj ją do bulionu i wymieszaj. Podawaj natychmiast.