W naszych domach gości coraz więcej sprzętów AGD, mniejszych lub większych. Korzystamy z nich chętnie, ponieważ bardzo ułatwiają nam życie, a także skracają czas przygotowania posiłków. Myjemy je z zewnątrz, dbamy, czyścimy, polerujemy. Wykładamy do szafki, inne stoją na ekspozycji. Jednak przychodzi taki czas, że powinniśmy je wyczyścić gruntownie. Ważne jest, żeby dbać o nie regularnie. Brak odpowiedniej konserwacji, utrzymania sprzętów w odpowiedniej czystości, skraca ich okres przydatności.
Środki czyszczące
Na rynku jest mnóstwo detergentów ułatwiających dbanie o sprzęt. Odkamieniacze, żele czyszczące, gotowe preparaty do odtłuszczania. Można również samemu zrobić takie preparaty do czyszczenia zmywarki, pralki, czajników itd.
Takie preparaty możemy zrobić z sody, płynu do naczyń, cytryny, pomarańczy czy też kwasku cytrynowego bądź octu. Natomiast z eksperymentowaniem domowymi sposobami zalecam ostrożność. Niektórzy producenci pralek lub zmywarek zabraniają np. używania octu, ponieważ trwale uszkadza on powierzchnię ochronną bębna lub ścianek pralki/zmywarki, co w konsekwencji wyklucza reklamację.
Pralki
Czyścimy szufladkę szczoteczką plus jakimś detergentem typu płyn do naczyń lub odtłuszczacz (można również wrzucić do zmywarki). Miejsce po szufladce spryskujemy np. odtłuszczaczem i szczotkujemy np. nieużywaną szczoteczką do zębów, spłukujemy. Następnie odginamy wszystkie uszczelki, przecieramy miękką szmatką lub szczoteczką i detergentem czyszczącym.
Otwieramy miejsce (na dole pralki zwykle po lewej lub prawej stronie), w którym jest umieszczony maleńki wężyk i filtr. Wcześniej zabezpieczamy miejsce ręcznikiem, ponieważ w tym miejscu zawsze gromadzi się woda. Czyścimy filtr, udrażniamy wężyk. Ostatni etap to wrzucenie do bębna pralki detergentu czyszczącego i nastawienie na dowolny program (min. 60°C).
Zabieg taki powtarzamy średnio raz na dwa miesiące. Dodatkowo, dla ochrony bębna pralki oraz grzałki zaleca się dodawać do każdego prania środka zmiękczającego wodę.
Piekarnik
Otwieramy zapadki, umożliwiające zdjęcie drzwi piekarnika. Następnie odbezpieczamy elementy mocujące kolejne warstwy szyb. Każdą dokładnie czyścimy i składamy ponownie. Zdejmujemy szyny mocujące półki i myjemy je detergentem do usuwania przypaleń, podobnie jak ścianki piekarnika oraz blachę/półkę/ruszt. Składamy wszystkie elementy i gotowe.
Zmywarka
Demontujemy kosze, spryskujemy jakimś detergentem odtłuszczającym lub czyścimy gąbeczką z płynem do naczyń (dużo piany). Następnie demontujemy filtry, siateczki ochronne itd. Dokładnie myjemy szczoteczką i płynem do naczyń. Odginamy uszczelki i dokładnie szczotkujemy. Również małą szczoteczką np. do zębów, szorujemy boki drzwi i inne trudno dostępne miejsca oraz małe elementy.
Demontujemy skrzydła rozprowadzające wodę, ponieważ to zazwyczaj nam umyka, a ma ogromne znaczenie dla ogólnego efektu mycia naczyń. W tych skrzydłach także gromadzą się resztki jedzenia, a one uniemożliwiają prawidłowy przepływ wody. Następnie mocujemy filtry, kosze itd. Uzupełniamy sól, nabłyszczacz. Mocujemy w górnym koszu preparat czyszczący i włączamy program z najwyższą temperaturą.
Suszarki
Wyjmujemy pojemnik na wodę. Dokładnie myjemy, płuczemy. Podobnie jak w przypadku pralki, czyścimy miejsce na pojemnik. Następnie wyjmujemy wszystkie filtry siateczkowe, myjemy je pod prysznicem. Kolejnym etapem jest mycie filtrów wewnętrznych, które są również demontowalne (zazwyczaj ukryte za otwieraną klapką). Myjemy je pod prysznicem. Odkurzaczem (najcieńszą końcówką) zbieramy pozostałości po suszeniu. Wszystkie elementy suszymy i montujemy ponownie.
Podczas codziennego używania, należy szczególnie pamiętać o usuwaniu wody z pojemnika. Woda zostawiona na dłuższy czas, powoduje osadzanie kamienia, a także zwiększa ryzyko rozwinięcia się grzyba, który powoduje później nieprzyjemny zapach.
Ekspres do kawy
Nie, nie wystarczy umyć tacki oraz pojemnika na tzw. fusy. Nie wystarczy odkamienianie. Co najmniej raz w tygodniu dokładnie czyścimy pojemnik na wodę, w którym zbierają się glony. Wyjmujemy filtr i szczoteczką lub gąbką z dodatkiem zwykłego detergentu do mycia naczyń, dokładnie myjemy pojemnik na wodę.
Zazwyczaj za nim znajdziemy otwór, za którym mieści się mechanizm, dzięki któremu ekspres parzy nam kawę. Wyjmujemy cały mechanizm (zazwyczaj przesuwając mały przesuwak prawo/lewo) płuczemy go dokładnie pod bieżącą wodą. Jeśli resztki kawy są mocno zaschnięte, możemy użyć małego pędzelka. Następnie suchym pędzlem usuwamy resztki kawy z miejsca, gdzie był umiejscowiony cały mechanizm.
Zapewniam, że zdziwicie się mocno, jak zanieczyszczone jest to miejsce. Dzięki temu zabiegowi nasz ekspres będzie służył nam długo, a kawa będzie pyszna i o bogatym aromacie.
Dziękuję za tyle porad, przyznam, że o niektórych rzeczach nie miałam pojęcia. Czas do roboty, zaczynam od ekspresu do kawy:)