Kremowe risotto z podgrzybkami

Uwielbiam risotto za jego delikatność i (wymagającą) prostotę. Za to, że lubi zróżnicowane składniki, w zależności od naszego nastroju i zasobu lodówki. Za to, że lubią je niemal wszyscy, a przede wszystkim za to, że przyrządza je w naszym domu mój mąż. A ja uwielbiam, kiedy to ktoś gotuje dla mnie!

Risotto to stosunkowo łatwa potrawa, ale wyjdzie idealnie tylko, jeśli poświęcimy jej sto procent uwagi i zadbamy o kilka szczegółów. Po pierwsze — ryż. Ten do risotto powinien być gruby i długi, tak, by dobrze wchłonął wszystkie płyny i aromaty (nie płuczemy go). Po drugie, dobry gatunek masła, które przeniknie całość potrawy. I po trzecie – cierpliwość. Tu mam na myśli to, aby nie spieszyć się z dodawaniem bulionu (choć czasem korci!), lecz dolewać go porcjami i pozwolić, by powoli został wchłonięty przez ryż. Warto też przygotować risotto tuż przed podaniem. Mamy wtedy pewność, że ryż zanadto nie zmięknie, a nasze danie nie zmieni swojej konsystencji.

Jeśli wszystko dobrze pójdzie, wasze risotto będzie delikatne i kremowe. Rozpłynie się w ustach. I o to chodzi!

Risotto — składniki:

  • 400 g ryżu do risotto
  • 1 l bulionu (np. wołowego)
  • 25 g suszonych podgrzybków
  • 100 g masła
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g tartego sera Grana Padano
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Gdy ostygną, odcedzamy na sitku (wodę zachowujemy), a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

2. Czosnek i cebulę siekamy. Na 3 łyżkach oliwy podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i podgrzybki. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.

3. Po ok. 3 minutach dodajemy ryż, łyżkę oliwy i zalewamy całość 250 ml bulionu oraz wodą z grzybów.

4. Gdy płyn wyparuje, ponownie dolewamy nieco bulionu, a następnie delikatnie mieszamy całość. I tak kilka razy, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy próbujemy i jeśli trzeba, dodajemy sól i pieprz.

5. Na koniec dodajemy ser i szczypiorek – raz jeszcze delikatnie mieszamy całość.

6. Risotto przekładamy na talerze i posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami