boiaHummus, czyli pasta z ciecierzycy, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Istnieją różne teorie na temat pochodzenia tego dania. Większość naukowców twierdzi, że jego korzenie sięgają starożytności i że powstał na terenach dzisiejszej Syrii, Izraela, Libanu lub Egiptu, gdzie ciecierzyca jest cenionym afrodyzjakiem. A zatem dziś danie, które rozpali wasze serca!
W języku arabskim słowo hummus oznacza po prostu ciecierzycę. Istnieje wiele wariantów na to pyszne danie. Podstawowymi składnikami hummusów jest gotowana cieciorka, pasta tahini (czyli pasta z ziaren sezamu), sok z cytryny czy oliwa z oliwek. Niezależnie od tego, jaki rodzaj hummusu przyrządzamy, najważniejszą zasadą jest to, by był idealnie zmiksowany tak, by powstał jednolity, gładki i niezbyt gęsty krem, który z łatwością nałożymy na pieczywo, krakersy czy nachosy. Warto też samodzielnie przyrządzić pastę tahini, o czym za chwilę.
Tego nie wiecie o hummusie
- Hummus jest powszechnie uważany za symbol jedności i pokoju w regionie Bliskiego Wschodu. Wspólnie zjedzenie miski hummusu jest tradycyjnie uważane za akt przyjaźni i zgody między ludźmi różnych narodowości i wyznań. Jest nawet powiedzenie: A good hummus brings people together (dobry hummus łączy ludzi), co podkreśla rolę hummusu jako dania, które sprzyja budowaniu relacji.
- Istnieje wiele odmian hummusu w zależności od kraju i regionu. W Libanie na przykład dodaje się do niego masło klarowane, a w Egipcie podaje się go ze smażonym mielonym mięsem (hommos blahme). W Izraelu hummus jest tak popularny, że niektóre kawiarnie serwują go na śniadanie, a w niektórych supermarketach można znaleźć całe półki z różnymi wariantami hummusu.
- Hummus jest bardzo zdrowym i doskonale znanym wegetarianom daniem, bo ciecierzyca jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, takie jak żelazo i magnez.
- W 2010 r. w Libanie ustanowiono rekord świata w przygotowaniu największej miski hummusu, która ważyła 10 452 kg i została przygotowana przez ponad 300 wolontariuszy!
- Hummus to bardzo elastyczna potrawa, dlatego istnieje wiele jej nietypowych wersji na całym świecie. Przykładem jest hummus z algami (ma oryginalny morski smak i intensywny aromat), hummus z czekoladą (słodka, deserowa wersja potrawy podawana z owocami lub ciastkami) czy hummus z burakami (o intensywnym kolorze i słodkawym smaku, często podawany z prażonymi orzechami lub kozim serem).
- Istnieje wiele sentencji i powiedzonek dotyczących hummusu, na które można się natknąć w sieci. If life gives you chickpeas, make hummus (Jeśli życie daje ci ciecierzycę, zrób hummus) czy Hummus is not just a food, it’s a way of life (Hummus to nie tylko jedzenie, to sposób życia) to przykłady miłości i pasji, z jaką podchodzi się do humusu.
Przepis na klasyczny hummus z domową pastą tahini
To, za co najbardziej kocham pastę z ciecierzycy, to fakt, że dostarcza niezwykłych doznań smakowych, będąc równocześnie jedną z najprostszych do przygotowania przekąsek. Zresztą sami zobaczcie…
Przygotowanie pasty tahini:
To właśnie pasta tahini nadaje hummusowi ten niepowtarzalny smak uwolniony z maleńkich ziarenek sezamu. Warto poświęcić chwilę na jej samodzielne przygotowanie. Potrzebujemy tylko:
- 50 g ziaren sezamu
- 20-30 g oliwy lub oleju słonecznikowego
Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję nieco gęstszego ciasta na naleśniki).
Przygotowanie hummusu:
- puszka ciecierzycy
- pasta tahini
- 50 g oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- natka pietruszki/listki bazylii/pestki słonecznika do dekoracji
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, przekładamy do słoiczka lub miseczki i dekorujemy. Jeśli chcemy przechować pastę w lodówce, jej wierzch warto polać oliwą, dzięki czemu nie zaschnie i nie zmieni koloru.
Hummus świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek, dodatek do sałatek, a nawet makaronu. Eksperymentujcie i znajdźcie swoje ulubione zastosowanie tego zacnego dania!