Jeśli życie daje ci ciecierzycę, zrób hummus!

boiaHummus, czyli pasta z ciecierzycy, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Istnieją różne teorie na temat pochodzenia tego dania. Większość naukowców twierdzi, że jego korzenie sięgają starożytności i że powstał na terenach dzisiejszej Syrii, Izraela, Libanu lub Egiptu, gdzie ciecierzyca jest cenionym afrodyzjakiem. A zatem dziś danie, które rozpali wasze serca!

W języku arabskim słowo hummus oznacza po prostu ciecierzycę. Istnieje wiele wariantów na to pyszne danie. Podstawowymi składnikami hummusów jest gotowana cieciorka, pasta tahini (czyli pasta z ziaren sezamu), sok z cytryny czy oliwa z oliwek. Niezależnie od tego, jaki rodzaj hummusu przyrządzamy, najważniejszą zasadą jest to, by był idealnie zmiksowany tak, by powstał jednolity, gładki i niezbyt gęsty krem, który z łatwością nałożymy na pieczywo, krakersy czy nachosy. Warto też samodzielnie przyrządzić pastę tahini, o czym za chwilę. 

Tego nie wiecie o hummusie 

  1. Hummus jest powszechnie uważany za symbol jedności i pokoju w regionie Bliskiego Wschodu. Wspólnie zjedzenie miski hummusu jest tradycyjnie uważane za akt przyjaźni i zgody między ludźmi różnych narodowości i wyznań. Jest nawet powiedzenie: A good hummus brings people together (dobry hummus łączy ludzi), co podkreśla rolę hummusu jako dania, które sprzyja budowaniu relacji.
  2.  Istnieje wiele odmian hummusu w zależności od kraju i regionu. W Libanie na przykład dodaje się do niego masło klarowane, a w Egipcie podaje się go ze smażonym mielonym mięsem (hommos blahme). W Izraelu hummus jest tak popularny, że niektóre kawiarnie serwują go na śniadanie, a w niektórych supermarketach można znaleźć całe półki z różnymi wariantami hummusu.
  3. Hummus jest bardzo zdrowym i doskonale znanym wegetarianom daniem, bo ciecierzyca jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, takie jak żelazo i magnez.
  4. W 2010 r. w Libanie ustanowiono rekord świata w przygotowaniu największej miski hummusu, która ważyła 10 452 kg i została przygotowana przez ponad 300 wolontariuszy!
  5. Hummus to bardzo elastyczna potrawa, dlatego istnieje wiele jej nietypowych wersji na całym świecie. Przykładem jest hummus z algami (ma oryginalny morski smak i intensywny aromat), hummus z czekoladą (słodka, deserowa wersja potrawy podawana z owocami lub ciastkami) czy hummus z burakami (o intensywnym kolorze i słodkawym smaku, często podawany z prażonymi orzechami lub kozim serem).
  6. Istnieje wiele sentencji i powiedzonek dotyczących hummusu, na które można się natknąć w sieci. If life gives you chickpeas, make hummus (Jeśli życie daje ci ciecierzycę, zrób hummus) czy Hummus is not just a food, it’s a way of life (Hummus to nie tylko jedzenie, to sposób życia) to przykłady miłości i pasji, z jaką podchodzi się do humusu.  

Przepis na klasyczny hummus z domową pastą tahini

To, za co najbardziej kocham pastę z ciecierzycy, to fakt, że dostarcza niezwykłych doznań smakowych, będąc równocześnie jedną z najprostszych do przygotowania przekąsek. Zresztą sami zobaczcie…

Przygotowanie pasty tahini:

To właśnie pasta tahini nadaje hummusowi ten niepowtarzalny smak uwolniony z maleńkich ziarenek sezamu. Warto poświęcić chwilę na jej samodzielne przygotowanie. Potrzebujemy tylko: 

  • 50 g ziaren sezamu
  • 20-30 g oliwy lub oleju słonecznikowego

Sezam prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję nieco gęstszego ciasta na naleśniki).

Przygotowanie hummusu:

  • puszka ciecierzycy
  • pasta tahini
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • natka pietruszki/listki bazylii/pestki słonecznika do dekoracji

Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, przekładamy do słoiczka lub miseczki i dekorujemy. Jeśli chcemy przechować pastę w lodówce, jej wierzch warto polać oliwą, dzięki czemu nie zaschnie i nie zmieni koloru.

Hummus świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek, dodatek do sałatek, a nawet makaronu. Eksperymentujcie i znajdźcie swoje ulubione zastosowanie tego zacnego dania!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami