Zupa krem z zielonych szparagów

zupa krem ze szparagów

Szparagi to dla mnie wiosenny sztos. I sama nie wiem, czy to bardziej za sprawą ich wyjątkowego smaku, czy nietuzinkowych kształtów, a może kocham je tak bardzo, bo sezon na nie trwa tak krótko i nigdy nie zdążyły mi się znudzić? Faktem jest, że zielone szparagi kocham miłością absolutną, a że jestem równocześnie zupiarą, to i one stają się głównym składnikiem jednej z moich ulubionych wiosennych zup.

Większość ludzi kojarzy szparagi z kolorem zielonym, ale istnieją również odmiany białe czy fioletowe. Białe są uprawiane pod ziemią, aby uniknąć ekspozycji na światło – to ono sprawia, że zmieniają się zielone! Fioletowe mają charakterystyczne fioletowe końce i są nieco słodsze od pozostałych (za sprawą większej ilości cukru).

Zupa krem ze szparagów – zjedz na zdrowie!

Szparagi są nie tylko pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Są m.in. bogate w wit. K, C czy E, a także kwas foliowy, żelazo, potas czy błonnik. Lista jest całkiem długa, dlatego sięgając wiosną po szparagi, dbamy o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Niewiele osób także wie, że szparagi mają właściwości diuretyczne. Diuretyki wspomagają działanie nerek, stymulując je do wydalania większej ilości wody i elektrolitów z organizmu. Krótko mówiąc, szparagi pomagają nam się pozbyć nadmiaru płynów z organizmu i mogą być zbawienne dla osób cierpiących na zatrzymanie wody i obrzęki.

Spożywanie fitoestrogenów zawartych w szparagach łagodzi objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy wahania nastroju. Z kolei obecny w nich beta-karoten poprawi kondycję naszej skóry, włosów czy paznokci. Bogate w luteinę i zeaksantynę szparagi pozytywnie wpłyną na nasze oczy i zmniejszą ryzyko wystąpienia schorzeń oczu pojawiających się wraz z wiekiem (np. zwyrodnienie plamki żółtej). Wapń i fosfor zawarty w szparagach ma z kolei pozytywny wpływ na zdrowie naszych zębów i kości. Zatem – zajadajcie się szparagami wiosną do woli!

Przed wami przepis na zupę krem z zielonych szparagów:

Zupa krem z zielonych szparagów – składniki (na 2 porcje):

  • solidny pęczek zielonych szparagów (ok. 600 g)
  • mała, posiekana drobno szalotka
  •  łyżka masła
  • ok. 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • garść ulubionych orzechów/pestek i ziół
  • domowe grzanki (opcjonalnie)

Zupa krem ze szparagów – przepis:

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W rondelku lub garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez 2 minuty szalotkę.
  3. Dodajemy łodygi szparagów, bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy główki szparagów, gotujemy 5 minut (pilnujemy, by nie były zbyt miękkie), wyciągamy je z zupy i odkładamy.
  4. Dodajemy śmietanę, limonkę i przyprawy – całość miksujemy (np. ręcznym blenderem) na gładki krem. Jeśli trzeba, przyprawiamy solą czy limonką. Szukajcie swoich ulubionych proporcji!
  5. Na suchej patelni prażymy kilka minut orzechy/pestki.
  6. Przekładamy zupę na talerze, dodajemy główki szparagów, pestki, zioła i grzanki.

Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl

wizytówka Sylwia dwoje na kuchence

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami