Szparagi to dla mnie wiosenny sztos. I sama nie wiem, czy to bardziej za sprawą ich wyjątkowego smaku, czy nietuzinkowych kształtów, a może kocham je tak bardzo, bo sezon na nie trwa tak krótko i nigdy nie zdążyły mi się znudzić? Faktem jest, że zielone szparagi kocham miłością absolutną, a że jestem równocześnie zupiarą, to i one stają się głównym składnikiem jednej z moich ulubionych wiosennych zup.
Większość ludzi kojarzy szparagi z kolorem zielonym, ale istnieją również odmiany białe czy fioletowe. Białe są uprawiane pod ziemią, aby uniknąć ekspozycji na światło – to ono sprawia, że zmieniają się zielone! Fioletowe mają charakterystyczne fioletowe końce i są nieco słodsze od pozostałych (za sprawą większej ilości cukru).
Zupa krem ze szparagów – zjedz na zdrowie!
Szparagi są nie tylko pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Są m.in. bogate w wit. K, C czy E, a także kwas foliowy, żelazo, potas czy błonnik. Lista jest całkiem długa, dlatego sięgając wiosną po szparagi, dbamy o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Niewiele osób także wie, że szparagi mają właściwości diuretyczne. Diuretyki wspomagają działanie nerek, stymulując je do wydalania większej ilości wody i elektrolitów z organizmu. Krótko mówiąc, szparagi pomagają nam się pozbyć nadmiaru płynów z organizmu i mogą być zbawienne dla osób cierpiących na zatrzymanie wody i obrzęki.
Spożywanie fitoestrogenów zawartych w szparagach łagodzi objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy wahania nastroju. Z kolei obecny w nich beta-karoten poprawi kondycję naszej skóry, włosów czy paznokci. Bogate w luteinę i zeaksantynę szparagi pozytywnie wpłyną na nasze oczy i zmniejszą ryzyko wystąpienia schorzeń oczu pojawiających się wraz z wiekiem (np. zwyrodnienie plamki żółtej). Wapń i fosfor zawarty w szparagach ma z kolei pozytywny wpływ na zdrowie naszych zębów i kości. Zatem – zajadajcie się szparagami wiosną do woli!
Przed wami przepis na zupę krem z zielonych szparagów:
Zupa krem z zielonych szparagów – składniki (na 2 porcje):
- solidny pęczek zielonych szparagów (ok. 600 g)
- mała, posiekana drobno szalotka
- łyżka masła
- ok. 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- garść ulubionych orzechów/pestek i ziół
- domowe grzanki (opcjonalnie)
Zupa krem ze szparagów – przepis:
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki.
- W rondelku lub garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez 2 minuty szalotkę.
- Dodajemy łodygi szparagów, bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy główki szparagów, gotujemy 5 minut (pilnujemy, by nie były zbyt miękkie), wyciągamy je z zupy i odkładamy.
- Dodajemy śmietanę, limonkę i przyprawy – całość miksujemy (np. ręcznym blenderem) na gładki krem. Jeśli trzeba, przyprawiamy solą czy limonką. Szukajcie swoich ulubionych proporcji!
- Na suchej patelni prażymy kilka minut orzechy/pestki.
- Przekładamy zupę na talerze, dodajemy główki szparagów, pestki, zioła i grzanki.
Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl