Dlaczego kocham zupy? Odpowiedź jest prosta. Zarówno gotowanie, jak delektowanie się zupami, sprawia mi po prostu mnóstwo przyjemności. Zupy są proste, smaczne, zdrowe i można je zrobić niemal z każdego składnika. Bez względu na porę roku, zupy zawsze znajdują swoje miejsce na moim stole. Dziś kolejna moja ukochana zupa, czyli krem z pieczarek.
Pieczarki są tanie i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie potrzebujemy skomplikowanych technik czy dodatkowych składników, by przyrządzić z nich coś wyjątkowego. Pieczarki są lekkie i zdrowe, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Dlaczego warto jeść pieczarki?
Pieczarki są prawdziwym darem natury. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który jest korzystny dla naszego układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Pieczarki są źródłem witamin z grupy B i zawierają wiele minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo i selen, które dodają nam energii, wspierają metabolizm, wzmacniają układ immunologiczny i chronią przed działaniem wolnych rodników.
Rada: pieczarek do zupy nie musisz obierać! Wystarczy, że przepłuczesz je pod bieżącą wodą. Pieczarki oczyszczamy z ziemi i obieramy, jeśli zamierzamy je spożyć na surowo (np. w sałatce).
Przed wami przepis na zupę krem z pieczarek:
Zupa krem z pieczarek – składniki:
- 600 g pieczarek (500 na zupę, 100 jako dodatek na wierzch)
- 500 ml wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- ½ kostki rosołowej (warzywnej)
- 50 g śmietany 18%
- 50 g serka typu Almette
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- 20 g mąki pszennej (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do ozdoby)
Zupa krem z pieczarek – przygotowanie:
- 500 g pieczarek kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy chwilę pieczarki, po czym dodajemy wodę i kostkę rosołową. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, ok. 5-10 minut pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie.
- W kubku mieszamy mąkę z kilkoma łyżkami gorącej zupy – tak, by nie było grudek. Dodajemy do garnka, mieszamy i chwilkę podgrzewamy.
- Dodajemy śmietanę, serek, 1 łyżkę soku z limonki i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę.
- Pozostałe 100 g pieczarek kroimy na mniejsze części lub plasterki. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy pieczarki na złoty kolor. Skrapiamy 1 łyżką soku z limonki, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Całość dobrze mieszamy.
- Gorącą zupę wykładamy na talerze, dodajemy podsmażone pieczarki i natkę pietruszki.
Zupę krem z pieczarek możecie zjeść z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl