Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Dlaczego kocham zupy? Odpowiedź jest prosta. Zarówno gotowanie, jak delektowanie się zupami, sprawia mi po prostu mnóstwo przyjemności. Zupy są proste, smaczne, zdrowe i można je zrobić niemal z każdego składnika. Bez względu na porę roku, zupy zawsze znajdują swoje miejsce na moim stole. Dziś kolejna moja ukochana zupa, czyli krem z pieczarek.

Pieczarki są tanie i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie potrzebujemy skomplikowanych technik czy dodatkowych składników, by przyrządzić z nich coś wyjątkowego. Pieczarki są lekkie i zdrowe, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki są prawdziwym darem natury. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który jest korzystny dla naszego układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Pieczarki są źródłem witamin z grupy B i zawierają wiele minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo i selen, które dodają nam energii, wspierają metabolizm, wzmacniają układ immunologiczny i chronią przed działaniem wolnych rodników.

Rada: pieczarek do zupy nie musisz obierać! Wystarczy, że przepłuczesz je pod bieżącą wodą. Pieczarki oczyszczamy z ziemi i obieramy, jeśli zamierzamy je spożyć na surowo (np. w sałatce).

Przed wami przepis na zupę krem z pieczarek:

 Zupa krem z pieczarek – składniki:

  •  600 g pieczarek (500 na zupę, 100 jako dodatek na wierzch)
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • ½ kostki rosołowej (warzywnej)
  • 50 g śmietany 18%
  • 50 g serka typu Almette
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 20 g mąki pszennej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (do ozdoby)

Zupa krem z pieczarek – przygotowanie:

  1. 500 g pieczarek kroimy na mniejsze części. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy chwilę pieczarki, po czym dodajemy wodę i kostkę rosołową. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, ok. 5-10 minut pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie.
  2. W kubku mieszamy mąkę z kilkoma łyżkami gorącej zupy – tak, by nie było grudek. Dodajemy do garnka, mieszamy i chwilkę podgrzewamy.
  3. Dodajemy śmietanę, serek, 1 łyżkę soku z limonki i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę.
  4. Pozostałe 100 g pieczarek kroimy na mniejsze części lub plasterki. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy pieczarki na złoty kolor. Skrapiamy 1 łyżką soku z limonki, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Całość dobrze mieszamy.
  5. Gorącą zupę wykładamy na talerze, dodajemy podsmażone pieczarki i natkę pietruszki.

Zupę krem z pieczarek możecie zjeść z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl

wizytówka Sylwia dwoje na kuchence

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami