Frytki — jak przygotować je w domu?

frytki

13 lipca obchodzimy Dzień Frytek. W tym roku to także 19. rocznica mojej pierwszej randki z mężem. Co ciekawe, nasze pierwsze spotkanie odbyło się w ogródku piwnym pod Obeliskiem Granitowym nieopodal Pałacu Kultury i Nauki. I w tamtym czasie można tam było zjeść najlepsze frytki w kształcie chrupiących kulek! Przypadek?

A tak całkiem serio, jestem ogromną fanką wszelkich frytek. Uwielbiam te okrągłe, te cienkie i długie, i te grube, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. I te w kształcie łódeczek. A czy wiecie, że pierwsze frytki miały kształt… rybek?

Skąd się wzięły frytki?

Wszystkiemu winna… zima. Chociaż Francuzi często podważają twierdzenie, że to Belgowie wynaleźli frytki, to nie można zapominać, że wielu Belgów jadło ziemniaki — roślinę pochodzącą z Ameryki — podczas gdy większość Francuzów nawet nie wiedziała o ich istnieniu. Nie ma precyzyjnych informacji na temat tego, kto pierwszy wpadł na pomysł smażenia frytek w formie, jaką znamy obecnie. Wiemy jednak, że technika smażenia pokrojonych warzyw na tłuszczu ma długą historię i była stosowana w wielu kulturach. Gdzie najpierw?

Najstarsze zapisy wskazują na mieszkańców Walonii w Belgii jako na tych, którzy zaczęli smażyć pokrojone w cienkie kawałki ziemniaki, kiedy rzeki zamarzły i nie mogli łowić ryb. W opublikowanym w 1781 r. manuskrypcie znalezionym w domu historyka Jo Gérarda znajdują się słowa cytowane przez jego znajomego Léo Moulina*: Mieszkańcy Namur, Andenne i Dinant, przede wszystkim ludzie ubodzy, zwykli łowić drobne ryby w Mozie i smażyć je w tłuszczu, żeby polepszyć swoje codzienne wyżywienie. Ale kiedy wody rzeki ścinają się lodem i łowienie ryb staje się ryzykowne, ludzie kroją kartofle na kawałki, nadają im kształt rybek i smażą w tłuszczu. Doszło do moich uszu, że zwyczaj ten trwa już ponad sto lat.

Przepis na frytki

Nie będą to frytki w kształcie rybek, ale na pewno będą pyszne! I tak jak powstawały one na samym początku, również dziś proponuję wam usmażenie ich w głębokim oleju. Będą pięknie zarumienione i chrupiące! Zanim przejdziecie do kompletowania składników, przygotujcie sobie miseczkę, szeroki rondelek, ręcznik papierowy i łyżkę cedzakową, którą będziecie wyciągać frytki.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • sproszkowane chilli i czosnek

Przygotowanie:

  1.  Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie słupki.
  2. Do miseczki wlewamy zimną wodę i zanurzamy w niej na 10 min. pokrojone ziemniaki (co jakiś czas mieszamy)
  3. Wyciągamy ziemniaki z wody i przekładamy na ręcznik papierowy. Czekamy do całkowitego wyschnięcia. Miseczkę osuszamy.
  4. Do miseczki przekładamy ziemniaki, obficie posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy.
  5. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy partiami, aż ziemniaki uzyskają złocisty kolor.
  6. Każdą partię można przełożyć najpierw na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.dwojenakuchence.pl

* cytat pochodzi z książki „Culinaria. Kuchnie Europy”, A. Dominé, J. Römer, M. Ditter [wyd. Könemann]

wizytówka Sylwia dwoje na kuchence

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami