Zupa cebulowa z kurczakiem

zupa cebulowa z kurczakiem w głębokim glinianym naczyniu

Klasyk kuchni francuskiej czyli Jej Wysokość Zupa Cebulowa. Aromatyczna, pyszna, rozgrzewająca. Tym razem zamiast przystawki w roli dania głównego, idealnego na sycący i elegancki obiad. Moja wersja francuskiej królowej to zupa cebulowa z kurczakiem.

W Paryżu zjecie ją dosłownie wszędzie – od małych knajpek, przez eleganckie hotele po restauracje szefów kuchni. Zupa cebulowa to po prostu ikona  i jak to z ikonami bywa wielu jest wersji jej powstania i ojców tego kulinarnego sukcesu.

Jedna z legend głosi, że zupę wynalazł król Ludwik XV . Po całym dniu polowań zatrzymał się na nic w domku myśliwskim. Głodny i zmęczony odkrył, ze spiżarnią jest pusta – na półkach znalazł jedynie cebulę, masło i szampana.  Ugotował to co miał a efekt okazał się pyszny. Wśród autorów przepisu wymieniany jest też król Ludwik XIV .

Jest i druga legenda, która autorstwo receptury przypisuje Nicolasowi Appertowi, oberżyście i wynalazcy sposobu konserwowania żywności w puszkach. W jego oberży w drodze do paryża i swojej córki, żony Ludwika XV zatrzymał się sam były król Polski, Stanisław Leszczyński. Prosta zupa z cebuli zasmakowała mu tak bardzo, że wpadł do kuchni i zażądał przepisu. Recepturę zawiózł do Wersalu, gdzie podbiła podniebienia i francuskiego króla i dworzan. A oberżysta w swojej książce nazwał przepis „Onion soup a la Stanislas”.

ZUPA DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Moja wersja słynnej francuskiej zupy, zupa cebulowa z kurczakiem to  to danie obiadowe. Lista składników jest krótka i nie może na niej zabraknąć cebuli. To warzywo- petarda, a jej prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Żeglarze zabierali na pokład statków worki cebuli, bo nie tylko była w stanie przetrwać wielomiesięczną podróż, a dzięki zawartości witaminy C chroniła marynarzy przed wyniszczającym szkorbutem. Pamiętacie syrop z cebuli na przeziębienie? No właśnie.

Zupa cebulowa przez Francuzów nazywana jest najlepszym lekarstwem na kaca. Z potrawy francuskiej biedoty serwowanej w gospodach awansowała do pozycji klasyka i jest dziś obowiązkowym elementem życia towarzyskiego. Paryżanie jedzą ją zwykle nad ranem, po wyjściu z imprezy lub teatru. Zupa cebulowa z kurczakiem na pewno by im smakowała,

Zrobisz ją na jednej patelni, ale musi to być patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Wybierz zwykłą, żółtą cebulę. Potrzebujesz też alkoholu – możesz użyć szampana jak król Ludwik XIV ale wystarczy wino lub koniak. Jeśli będą ją jeść najmłodsi możesz w ogóle pominąć alkohol ale nawet jeśli go użyjesz na pewni milusińskim nie zaszkodzi. Alkohol paruje w czasie gotowania a w zupie pozostają jedynie aromaty.

Do zupy cebulowej z kurczakiem możesz użyć piersi albo udek (nie pałeczek). Powinieneś zaopatrzyć się również w ser, którego w klasycznym przepisie nie może zabraknąć.  Powinien to być gruyere, ale dostać go w naszych sklepach łatwo nie jest, dlatego ja zastępuję do polskim serem Bursztyn albo dobrej jakości masdamerem. Zupę cebulową z kurczakiem podaję z grzankami z bagietki. Do tego kieliszek wina i obiad w paryski stylu gotowy!

Zajrzyj na mój blog po inne pyszne przepisy. Zapraszam Cię też na moje kanały na FB i IG.

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 10 min.

Czas gotowania 1 godz.

Składniki

  • 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry
  • 4 cebule średnie
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki koniaku opcjonalnie
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g tartego sera żółtego
  • szczypta tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • posiekana natka pietruszk

 

nieobrane cebule w naczyniach i nóż
fot. Kasia Nowicka
www.platebykate.com

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na patelnię dodaj pozostałe masło klarowane. Wrzuć cebulę. Smaż około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlej białe wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion wołowy, dodaj tymianek i cukier. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć . Wyłącz palnik. Do sosu włóż kurczaka i posyp go serem.
  5. Patelnię umieść w piekarniku. Piecz 20-25 minut. Ser powinien się stopić i zarumienić. Podawaj posypane natką pietruszki.

 

Smacznego!

Fot. Kasia Nowicka/ www.platebykate.com

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami