Klasyk kuchni francuskiej czyli Jej Wysokość Zupa Cebulowa. Aromatyczna, pyszna, rozgrzewająca. Tym razem zamiast przystawki w roli dania głównego, idealnego na sycący i elegancki obiad. Moja wersja francuskiej królowej to zupa cebulowa z kurczakiem.
W Paryżu zjecie ją dosłownie wszędzie – od małych knajpek, przez eleganckie hotele po restauracje szefów kuchni. Zupa cebulowa to po prostu ikona i jak to z ikonami bywa wielu jest wersji jej powstania i ojców tego kulinarnego sukcesu.
Jedna z legend głosi, że zupę wynalazł król Ludwik XV . Po całym dniu polowań zatrzymał się na nic w domku myśliwskim. Głodny i zmęczony odkrył, ze spiżarnią jest pusta – na półkach znalazł jedynie cebulę, masło i szampana. Ugotował to co miał a efekt okazał się pyszny. Wśród autorów przepisu wymieniany jest też król Ludwik XIV .
Jest i druga legenda, która autorstwo receptury przypisuje Nicolasowi Appertowi, oberżyście i wynalazcy sposobu konserwowania żywności w puszkach. W jego oberży w drodze do paryża i swojej córki, żony Ludwika XV zatrzymał się sam były król Polski, Stanisław Leszczyński. Prosta zupa z cebuli zasmakowała mu tak bardzo, że wpadł do kuchni i zażądał przepisu. Recepturę zawiózł do Wersalu, gdzie podbiła podniebienia i francuskiego króla i dworzan. A oberżysta w swojej książce nazwał przepis „Onion soup a la Stanislas”.
ZUPA DO ZADAŃ SPECJALNYCH
Moja wersja słynnej francuskiej zupy, zupa cebulowa z kurczakiem to to danie obiadowe. Lista składników jest krótka i nie może na niej zabraknąć cebuli. To warzywo- petarda, a jej prozdrowotne właściwości znane są od wieków. Żeglarze zabierali na pokład statków worki cebuli, bo nie tylko była w stanie przetrwać wielomiesięczną podróż, a dzięki zawartości witaminy C chroniła marynarzy przed wyniszczającym szkorbutem. Pamiętacie syrop z cebuli na przeziębienie? No właśnie.
Zupa cebulowa przez Francuzów nazywana jest najlepszym lekarstwem na kaca. Z potrawy francuskiej biedoty serwowanej w gospodach awansowała do pozycji klasyka i jest dziś obowiązkowym elementem życia towarzyskiego. Paryżanie jedzą ją zwykle nad ranem, po wyjściu z imprezy lub teatru. Zupa cebulowa z kurczakiem na pewno by im smakowała,
Zrobisz ją na jednej patelni, ale musi to być patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Wybierz zwykłą, żółtą cebulę. Potrzebujesz też alkoholu – możesz użyć szampana jak król Ludwik XIV ale wystarczy wino lub koniak. Jeśli będą ją jeść najmłodsi możesz w ogóle pominąć alkohol ale nawet jeśli go użyjesz na pewni milusińskim nie zaszkodzi. Alkohol paruje w czasie gotowania a w zupie pozostają jedynie aromaty.
Do zupy cebulowej z kurczakiem możesz użyć piersi albo udek (nie pałeczek). Powinieneś zaopatrzyć się również w ser, którego w klasycznym przepisie nie może zabraknąć. Powinien to być gruyere, ale dostać go w naszych sklepach łatwo nie jest, dlatego ja zastępuję do polskim serem Bursztyn albo dobrej jakości masdamerem. Zupę cebulową z kurczakiem podaję z grzankami z bagietki. Do tego kieliszek wina i obiad w paryski stylu gotowy!
Zajrzyj na mój blog po inne pyszne przepisy. Zapraszam Cię też na moje kanały na FB i IG.
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 10 min.
Czas gotowania 1 godz.
Składniki
- 4 uda lub piersi z kurczaka bez skóry
- 4 cebule średnie
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki koniaku opcjonalnie
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g tartego sera żółtego
- szczypta tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
- posiekana natka pietruszk
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Kurczaka oprósz solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Na patelnię dodaj pozostałe masło klarowane. Wrzuć cebulę. Smaż około 20-25 minut często mieszając, do momentu, aż cebula się zarumieni i zacznie karmelizować. Wlej białe wino i koniak. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 4-5 minut, by alkohol wyparował.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion wołowy, dodaj tymianek i cukier. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć . Wyłącz palnik. Do sosu włóż kurczaka i posyp go serem.
- Patelnię umieść w piekarniku. Piecz 20-25 minut. Ser powinien się stopić i zarumienić. Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Fot. Kasia Nowicka/ www.platebykate.com