Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.
Do sałatki z bobem najlepiej wybrać młody bób, który ma jasnozielone i soczyste strąki. Unikajmy strąków z żółtymi czy brązowymi plamkami, które mówią o tym, że bób nie jest już pierwszej świeżości. Bób wystarczy oczyścić z zabrudzeń, płucząc go dokładnie pod bieżącą wodą.
Sałatka z bobem — jak ugotować bób
Bób wystarczy ugotować w osolonej wodzie (niektórzy zalecają także odrobinę cukru, by wydobyć z nasion jeszcze więcej smaku). Można także dodać 1-2 listki laurowe i gałązkę kopru, dzięki czemu zapach bobu w czasie gotowania nie będzie tak intensywny.
Czas gotowania bobu może się różnić w zależności od grubości strąków i naszych preferencji dotyczących stopnia miękkości. Pamiętajmy, że bób dość szybko mięknie, dlatego najlepszym sposobem będzie testowanie w trakcie gotowania, czy jest już dla nas odpowiedni. Bób w sałatce powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Potem wystarczy go odsączyć na sitku i przelać zimną wodą.
Sałatka z bobem – składniki:
- 200 g ugotowanego bobu (ze skórką lub bez)
- kilka listków sałaty rzymskiej (lub innej ulubionej)
- mały pomidor pokrojony w grubą kostkę
- kilka plasterków świeżego ogórka
- 4 łyżki kukurydzy
- kilka krążków cebuli (białej i czerwonej)
- 6-8 zielonych oliwek
- 10 kostek sera feta
- świeżo zmielony pieprz
- gałązka świeżej bazylii dla ozdoby i pięknego zapachu
- opcjonalnie: grzanki lub pieczywo razowe
Sałatka z bobu – przygotowanie:
1. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kładziemy na talerzu.
2. Dodajemy pomidora i ogórka, cebulę, kukurydzę i oliwki. Na końcu bób i fetę.
3. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy bazylią.
4. Sałatkę podajemy z sosem.
Sałatka z bobu – idealna z sosem ziołowym
Do sałatki z bobem świetnie pasuje gęsty, ziołowy i delikatnie czosnkowy sos. Dla mnie stanowi on alternatywę sosu winegret, z którym zresztą także możecie schrupać swoją sałatkę z bobem. Sos ma piękny kolor i idealną konsystencję, którą zawdzięcza jogurtowi greckiemu. Warto przygotować większą ilość sosu – przechowując go w lodówce, możecie się nim cieszyć ok. 3 dni.
Składniki:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Składniki sosu miksujemy na gładką masę.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, a w razie konieczności miodem lub octem.
Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na bloga www.dwojenakuchence.pl