Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.
Przepisów na zupę tajską jest wiele. Mniej lub bardziej wymyślne składniki, różny stopień trudności w jej wykonaniu i wiele innych czynników różniących przepisy. Królują w niej w zależności od preferencji smakowych, kurczak, krewetki, ryż, makaron, trawa cytrynowa, imbir, pasta tahini, mleko kokosowe i warzywa. Ja ostatnio stałam się trochę Leniwą Panią Domu i zaczęłam szukać rozwiązań, dzięki którym mogę zaoszczędzić każdą wolną chwilę.
Gotować uwielbiam, relaksuje mnie to. Jednak jestem też mistrzynią improwizacji i czasem, z ciekawości lubię udowodnić sobie lub innym, że da się. Zarobić szybko i dobrze, a w tym wypadku, smacznie. Przepis zmodyfikowałam pod siebie, ale zapewniam, że dostarczy wam wielu ciekawych wrażeń smakowych i będziecie ukontentowani efektem. Zatem do dzieła! Potrzebne będą nóż, garnek, deska i mnóstwo dobrych chęci.
Składniki:
- 3 papryki
- duży por
- cukinia
- mrożonka mix (marchew, kalafior, brokuł)
- pierś z kurczaka
- mleczko kokosowe
- sól, pieprz, vegeta, curry, pół masła, łyżka pasty tahini
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w drobne paski lub w kostkę.
- W garnku, którym będziemy robić zupę, rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka, dodajemy przyprawy.
- Kroimy w plastry pora, paprykę w grubą kostkę.
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i kroimy w plastry.
- Na końcu dodajemy mrożonkę warzyw i dusimy ok. 15 minut. Następnie zalewamy wodą tak, żeby składniki były nią zakryte w 3/4.
- Gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę tahini i doprawiamy jeszcze do smaku solą i curry i zagotowujemy.
Smacznego!!!