Już grudzień, dużymi krokami nadchodzą święta, a wraz z nim czas na pieczenie świątecznych pierników. Trudno wyobrazić sobie atmosferę świąt bez korzennej nuty tych bożonarodzeniowych ciasteczek. Oto mój przepis:
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- 20 dag cukru pudru,
- 20 dag miodu płynnego,
- 12 dag masła,
- 2 jajka,
- 10 gramów sody,
- opakowanie przyprawy do pierników,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z sodą.
- Miód lekko podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, a następnie mieszamy z resztą składników.
- Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 cm.
- Przed pieczeniem można posmarować białkiem lub po upieczeniu udekorować według własnego uznania.
Piec 15 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone pierniki są miękkie zarówno w dniu upieczenia, jak i po miesiącu czy dwóch pod warunkiem, że są przechowywane w puszcze.
Wow! moje kubki smakowe skaczą jak na trampolinie hihi
Nigdy w życiu nie piekłam pierniczków. Może kiedyś spróbuję. Takie miękkie mogą być pyszne.