Dyniowe spaghetti

Z jesienią zawsze kojarzą mi się dynie. Może dlatego, że na tę porę roku przypadają moje urodziny i nie wyobrażam sobie przyjęcia urodzinowego bez jakiegoś dyniowego dania czy ciasta. Ale kto powiedział, że dynia tylko jesienią może królować na stole?

Jej wysokość dynia makaronowa

W tym roku, dzięki ogrodniczym zamiłowaniom mojego męża odkryłam nowy, do tej pory niewykorzystywany przeze mnie w kuchni gatunek dyni, a mianowicie dynię makaronową. I traf chciał, że właśnie ta odmiana obrodziła nam najbardziej. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak puścić wodze mojej kulinarnej wyobraźni i stworzyć jakieś szybkie, smaczne dyniowe danie. I tak oto powstało dyniowe spaghetti. Do przygotowania potrawy dla dwóch osób potrzebna będzie jedna większa dynia makaronowa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy na pół, solimy, delikatnie polewamy oliwą z oliwek lub smarujemy olejem kokosowym i pieczemy w 170 st. przez 30 minut.
  2. W międzyczasie na większą patelnię wlewamy jeden litr przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego lub tego z własnej produkcji), dodajemy przyprawy do smaku, czyli sól, świeżo zmielony pieprz, bazylię, majeranek i oregano. Trzy ostatnie przyprawy w ilości około pół łyżeczki, pozostałe według własnych upodobań. Ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy, wynika to jednak bardziej z mojej osobistej miłości do tej przyprawy, niż z faktycznej potrzeby tego dania.
  3. Przecier podgrzewamy tak długo, aż zrobi się gęsty. Jeżeli jego konsystencja jest już gotowa, dodajemy do naszego sosu ok. 150 ml śmietany 18 proc. i całość mieszamy. W tym momencie zazwyczaj piekarnik informuje mnie, że upłynęło pół godziny i dynia jest gotowa do wyjęcia.
  4. Przekładam dynię z żaroodpornego naczynia na kuchenną deskę i delikatnie widelcem podważam jej miąższ. I w tym momencie pojawiają się naszym oczom długie, piękne dyniowe kluski spaghetti. Widelcem aż do skórki wyskrobuję ten cud natury i przekładam go na duże sitko, czekając kilka minut, aż odsączy się z niego nadmiar wody (można dynię delikatnie odcisnąć, aby lepiej ją odsączyć). Jest to ważny element przygotowywania tej potrawy. Jeżeli go przeoczymy, nasze danie w końcowej wersji może być za bardzo wodniste. Zatem pamiętajmy: odciskamy dynię!
  5. Po tej czynności przekładamy nasz dyniowy makaron na patelnię, ucieramy 2-3 ząbki czosnku, dodajemy większą szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz do smaku oraz po pół łyżeczki majeranku i bazylii i kurkumy, która super podkreśli kolor naszego makaronu.
  6. Całość mieszamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie nakładamy na nasz ulubiony talerz, polewamy pomidorowym sosem, posypujemy startą mozzarellą i jemy.
A ja ze swojej strony życzę wszystkim dyniowym smakoszom smacznego!
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami