Zapach chleba

chleb pieczywo

Uwielbiam pieczenie chleba, ten zapach, który się roznosi po całym mieszkaniu. Kojarzy mi się z dzieciństwem, choć nigdy w domu chleba się nie piekło. Natomiast jak czuję zapach chleba, to zamykam oczy, widzę drewniany dom, kuchnię kaflową, taką tradycyjną, jakie były kiedyś.

Skąd we mnie ta potrzeba?

Nie wiem skąd mi się wzięło to pieczenie chleba. Czy to covid, zamknięcie, brak rozrywki? Grom wie! Po prostu wstałam pewnego dnia z postanowieniem, że dziś upiekę chleb. No i upiekłam, a co. Zwykły pszenny, najpiękniejszy i smaczny, bo mój własny.

Później zaczęłam czytać, wymyślać, eksperymentować, ściągać przepisy, trochę je modyfikować i tak mam kilka sprawdzonych przepisów na chleb owsiany, wieloziarnisty, pszenny, graham, żytni, na maślance, ze śliwką i orzechami, czego tylko dusza zapragnie.

Nie daj się zwieść

Przepis na chleb wydaje się w zasadzie mało skomplikowany.  Trochę wody, mąka, sól, odrobina oleju i drożdże albo zakwas. Niech was jednak nie zwiedzie ta krótka lista potrzebnych składników.

Aby chleb wyszedł dobry, musimy starannie wyselekcjonować odpowiednie produkty. Wystarczy odrobina nieuwagi i tak wydawać by się mogło niewiele znaczące pestki dyni czy słonecznika, mogą zepsuć smak chleba. Dlatego zawsze starajmy się, aby wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości. No i na koniec, a jednak najważniejszy składnik naszego sukcesu. Nie ważne czy chleba, czy jakiegokolwiek innego dania, deseru itd. SERCE!!

A oto specjalnie dla was przepis na mój ulubiony wieloziarnisty chlebek ze śliwką

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml cieplej wody
  • 0,5 szkl. otrąb pszennych
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • Garść drobno pokrojonych suszonych śliwek
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać, nakryć ściereczką, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przekładać w ulubione formy, piec 45 minut w 160°C. Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ala
Ala
1 rok temu

Emila, ufam Twoim wypiekom, muszę zrobić, w weekend prześlę zdjecie

Natalia
Natalia
1 rok temu

Jestem gotowa podnieść rękawicę;)

Babeczki z innej beczki

Salon kobiet

Poznałyśmy się w sytuacji, kiedy powierzono nam bardzo ciekawe wyzwanie – redagowanie magazynu i wszelkich kanałów komunikacyjnych o kobietach, dla kobiet i z kobietami…

Najnowsze posty

Osadzona, książka, obraz, kobieta

„Osadzona” Anny Matusiak – recenzja książki

Przeczytana jednym tchem jak pozostałe książki Anny Matusiak. Osadzona jest inna niż pozostałe. Ma jednak punkty styczne, ale o tym później. Tym razem Ania zabiera nas w daleką podróż. Do przepięknej Japonii. Niestety główna bohaterka nie miała okazji poznać jej piękna…

zupa TAJSKA

Zupa tajska

Zanim powiesz: to nie dla mnie, mam coś, co cię przekona. Mianowicie, zupę robi się max. 30 minut, a jest tak pyszna, że na jednej dokładce się nie skończy. Dodam, że jest tak prosta, że nawet jeśli masz, dwie lewe ręce, to dalej masz dwie, więc nie marudź.

Wyrzuty sumienia

Na pewno dopadły każdego i każdą z nas w różnych sytuacjach życia. Na pewno wywołały w nas niemiłe uczucia i zapewniły stres i nieprzespane noce. Wyrzuty sumienia, bo o nich mowa – czy rzeczywiście warto się nimi przejmować? Czy pozwolić im na wprowadzanie zmian w naszym życiu?

zielona sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Pyszna i kolorowa sałatka z młodym bobem, świeżymi warzywami i oliwkami to idealna przekąska na ciepłe, letnie dni. W okresie zimowym, gdy brakuje świeżego bobu, można użyć tego mrożonego. Sałatkę z bobem warto podać w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład zielonego sosu na bazie jogurtu greckiego. Nada naszej potrawie wyjątkowego smaku i sprawi, że będzie się pięknie prezentować.

Weekendowa wycieczka

Cudze chwalicie — swego nie znacie — mówi stare przysłowie. Często szukamy miejsc do wypoczynku w dalekich zakątkach świata, a nie wiemy, że całkiem niedaleko są miejsca, które warto zobaczyć i gdzie można odpocząć. Dziś proponuję wycieczkę do Lichenia.

Piotr Krysiak Dziewczyny z Dubaju 2

Dubaj jest w nas

Od dłuższego czasu przyglądam się zamieszaniu, jakie wywołała publikacja książki Piotra Krysiaka Dziewczyny z Dubaju 2 – zamieszaniu, dodajmy, nieco wykreowanemu przez autora, który akurat w dziedzinie marketingu ma sporo talentu i doświadczenia. Ostatnio Audioteka.pl wycofała ze sprzedaży wersję audio tej publikacji, tłumacząc to zbyt dużymi kontrowersjami, jakie budzi tytuł (być może taką decyzję wymusił nowy właściciel Audioteki.pl, czyli Wirtualna Polska, który nie chce kłopotów na samym starcie).

Z potrzeby bliskości

Każdy z nas posiada określone potrzeby i dąży do ich zaspokojenia. Jedną z nich jest potrzeba bliskości, która u dzieci w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Z tym że ta potrzeba nie znika, ale pozostaje w każdym z nas — również w dorosłości. Niektórzy zaspokajają ją, wchodząc w związki formalne lub nie. Inni, tworząc sieć przyjaciół, z którymi starają się utrzymywać bliższy kontakt, czasami przypominający wręcz relację, jaka łączy rodzeństwo.

Babeczki z innej beczki

Masz pytanie?
Skontaktuj się z nami