Uwielbiam pieczenie chleba, ten zapach, który się roznosi po całym mieszkaniu. Kojarzy mi się z dzieciństwem, choć nigdy w domu chleba się nie piekło. Natomiast jak czuję zapach chleba, to zamykam oczy, widzę drewniany dom, kuchnię kaflową, taką tradycyjną, jakie były kiedyś.
Skąd we mnie ta potrzeba?
Nie wiem skąd mi się wzięło to pieczenie chleba. Czy to covid, zamknięcie, brak rozrywki? Grom wie! Po prostu wstałam pewnego dnia z postanowieniem, że dziś upiekę chleb. No i upiekłam, a co. Zwykły pszenny, najpiękniejszy i smaczny, bo mój własny.
Później zaczęłam czytać, wymyślać, eksperymentować, ściągać przepisy, trochę je modyfikować i tak mam kilka sprawdzonych przepisów na chleb owsiany, wieloziarnisty, pszenny, graham, żytni, na maślance, ze śliwką i orzechami, czego tylko dusza zapragnie.
Nie daj się zwieść
Przepis na chleb wydaje się w zasadzie mało skomplikowany. Trochę wody, mąka, sól, odrobina oleju i drożdże albo zakwas. Niech was jednak nie zwiedzie ta krótka lista potrzebnych składników.
Aby chleb wyszedł dobry, musimy starannie wyselekcjonować odpowiednie produkty. Wystarczy odrobina nieuwagi i tak wydawać by się mogło niewiele znaczące pestki dyni czy słonecznika, mogą zepsuć smak chleba. Dlatego zawsze starajmy się, aby wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości. No i na koniec, a jednak najważniejszy składnik naszego sukcesu. Nie ważne czy chleba, czy jakiegokolwiek innego dania, deseru itd. SERCE!!
A oto specjalnie dla was przepis na mój ulubiony wieloziarnisty chlebek ze śliwką
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml cieplej wody
- 0,5 szkl. otrąb pszennych
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki nasion chia
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- Garść drobno pokrojonych suszonych śliwek
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać, nakryć ściereczką, odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przekładać w ulubione formy, piec 45 minut w 160°C. Smacznego!
Emila, ufam Twoim wypiekom, muszę zrobić, w weekend prześlę zdjecie
Jestem gotowa podnieść rękawicę;)